Πόσο χρόνο χρειάζεται μια αρκούδα για να σκοτώσει έναν άνθρωπο

Διαβάζεται σε 4'
Πόσο χρόνο χρειάζεται μια αρκούδα για να σκοτώσει έναν άνθρωπο
To πιο θανατηφόρο είδος για τον άνθρωπο δεν είναι η αρκούδα, αλλά... ο ίδιος ο άνθρωπος. iStock

Ένα βίντεο που έχει γίνει viral στο TikTok επανέφερε στο προσκήνιο το αιώνιο ερώτημα «άνθρωπος εναντίον αρκούδας: ποιος νικάει;».

Περπατάτε σε ένα δάσος και βλέπετε μπροστά σας μια αρκούδα. Τι κάνετε; H απάντηση δεν είναι ‘τρέχουμε’, αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ξυπνήσετε το ένστικτο της καταδίωξης του ζώου.

Οι ειδικοί προτείνουν πως θα ήταν χρήσιμο να μείνετε ήρεμοι και ήσυχοι, πριν κινηθείτε -ήρεμα και ήσυχα- προς την αντίθετη κατεύθυνση. Βοηθά και να μιλάμε ήρεμα για να καταλάβει η αρκούδα πως είμαστε άνθρωποι.

Γενικά, είναι χρήσιμο να μην πιστεύουμε αυτά που βλέπουμε σε ταινίες ή στο YouTube με μάχες ανθρώπων εναντίον αρκούδων.

Ένα παράδειγμα ανθρώπου που νίκησε την αρκούδα, είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, στην ταινία The Revenant που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2015. Bέβαια, δεν επικράτησε χωρίς τη βοήθεια όπλου.

Ένα άλλο είναι Ρώσοι που προπονούνταν στις mixed martial arts εναντίον αρκούδων.

Τι λέει το TikTok

@screenshothq The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop ♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

Στο TikTok έχει γίνει viral (το πρωί της Παρασκευής είχε 17.400.000 views) ένα βίντεο με γυναίκες να απαντούν στην ερώτηση με τι θα προτιμούν να αποκλειστούν σε ένα δάσος: με έναν άνδρα ή μια αρκούδα. Σχεδόν όλες οι γυναίκες που τοποθετήθηκαν, διάλεξαν την αρκούδα.

Σε σχετικό άρθρο η Washington Post θύμισε την έκθεση σύμφωνα με την οποία στις ΗΠΑ το 80% των πιο βίαιων εγκλημάτων γίνονται από άνδρες . Στη συντριπτική πλειοψηφία, θύματα είναι γυναίκες.

Ενδεχομένως λοιπόν, για αυτό οι γυναίκες να προτίμησαν την αρκούδα που επιπροσθέτως δεν επιτίθεται σχεδόν ποτέ σε ανθρώπους, συγκριτικά με τον αριθμό των επιθέσεων ανδρών σε γυναίκες.

Συγκεκριμένα, από το 2020 έως τώρα έχουν σκοτωθεί επτά γυναίκες από αρκούδες, ενώ επιβίωσαν των σχετικών επιθέσεων 15. Στο ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 8.000 θανατηφόρες επιθέσεις σε γυναίκες από άνδρες και 1,6 εκατομμύρια μη θανατηφόρες επιθέσεις.

Τι λέει η επιστήμη

Οι επιστήμονες σχεδόν συμφωνούν ότι μια αρκούδα θα κέρδιζε μια μάχη με έναν άνθρωπο, σε μάχη με γυμνά χέρια.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

  • Μέγεθος και δύναμη: Οι αρκούδες είναι τεράστιες σε σύγκριση με τους ανθρώπους. Ακόμη και ένας μεγαλόσωμος άνθρωπος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το βάρος και τη μυϊκή μάζα μιας αρκούδας, της οποίας η φυσική δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη.
  • Φυσικά όπλα: Οι αρκούδες έχουν νύχια και δόντια σχεδιασμένα για κυνήγι και μάχη. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Ο άνθρωπος δεν έχει τίποτα συγκρίσιμο.
  • Ένστικτο: Οι αρκούδες είναι κορυφαία αρπακτικά με φυσικό ένστικτο να πολεμούν και να κερδίζουν. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για τέτοιες αντιπαραθέσεις.

Εάν άνθρωπος έχει εργαλεία μπορεί να τρομάξει μια μικρότερη αρκούδα. Ωστόσο, σε ίσο αγώνα οι είναι αναφανδόν υπέρ της αρκούδας.

Eκτός βέβαια, και αν άνθρωποι έχουν σώσει ή/και μεγαλώσει μια αρκούδα. Κυκλοφορούν διάφορα συγκινητικά βίντεο στο YouTube. Ακολουθεί αυτό με τα 50.000.000 views.

Πόση ώρα χρειάζεται μια αρκούδα για να σκοτώσει έναν άνθρωπο

Αν τύχει η κακιά η στιγμή (που προϋποθέτει πως παραβιάζουμε εμείς το ‘σπίτι’ της αρκούδας και όχι εκείνη το δικό μας) και τα κάνουμε όλα λάθος, η ταχύτητα που χρειάζεται το ζώο για να μας σκοτώσει εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος της (στη Βόρεια Αμερική οι grizzly είναι οι μεγαλύτερες και πιο ισχυρές και οι μαύρες οι μικρότερες, με τις λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν θανατηγόρους τραυματισμούς).

Επίσης, παίζει ρόλο ο παράγοντας ‘έκπληξη’ και η αγριότητα της επίθεσης (κάποιες είναι αμυντικές). Συχνά γίνεται γρήγορα, με την αρκούδα να ‘χει ως στόχο να μας τρομάξει και όχι να μας σκοτώσει. Οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων από τέτοιου είδους ανταμώματα οφείλονται σε σοβαρούς τραυματισμούς, απώλεια αίματος ή βλάβη οργάνων -και άρα περνούν ώρες έως ότου καταλήξουμε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα