Κακές αναμνήσεις; Σβήνουν με θεραπεία - σοκ

Κακές αναμνήσεις; Σβήνουν με θεραπεία - σοκ

Θα θέλατε να μη θυμάστε ότι κακό σας έχει συμβεί. Υπάρχει τρόπος

Όλοι μας έχουμε πράγματα που δεν θέλουμε να θυμόμαστε και θα προτιμούσαμε να τα έχουμε σβήσει από την μνήμη μας. Ηδη από το 1960 οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει σε πειράματα ότι τα ποντίκια που είχαν εκπαιδευτεί να φοβούνται έναν συγκεκριμένο ήχο, το ξεπερνούσαν αν περνούσαν θεραπεία ηλεκτρομαγνητικού σοκ.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους, όπως γράφει το έγκυρο περιοδικό National Geographic. Επιστήμονες έφτιαξαν μια ειδική ομάδα με 39 εθελοντές που υπέφεραν από μετατραυματικό στρες εξαιτίας διαφόρων έντονα κακών εμπειριών.

Κακές αναμνήσεις; Σβήνουν με θεραπεία - σοκ

Κάποια από αυτά τα άτομα πέρασαν από μια θεραπεία ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Μετά από λίγο καιρό, οι τελευταίοι είχαν αρχίσει να ξεχνούν τις αναμνήσεις που τους τυρρανούσαν σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, οι οποίοι τις θυμούνταν με κάθε ακρίβεια.

Η εξήγηση είναι ότι ο εγκέφαλος ανασύρει τις αναμνήσεις από μια δεξαμενή και τις επανατοποθετεί σε αυτήν. Θεωρητικώς λοιπόν, οι ειδικοί μπορούν να παρέμβουν σε αυτήν την διαδικασία. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ειδικά σε θέματα βαρύτατης κατάθλιψης, η θεραπεία σοκ είναι η μόνη λύση. Αλλοι πάλι θεωρούν ότι πρόκειται για βάρβαρες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και ότι η μόνη λύση είναι η φαρμακευτική αγωγή.

SHARE:

24Media Network