Αυστηρές προειδοποιήσεις Τσιόδρα: “Η αντιεμβολιαστική διάθεση θα έχει άσχημα αποτελέσματα”

Αυστηρές προειδοποιήσεις Τσιόδρα: “Η αντιεμβολιαστική διάθεση θα έχει άσχημα αποτελέσματα”
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Eurokinissi

Να ακολουθήσουν τις συστάσεις για εμβολιασμό με 4η δόση οι πολίτες για τους οποίους προβλέπεται τονίζει ο καθηγητής, αλλιώς "θα το πληρώσουμε". Ο εμβολιασμός απέτρεψε πάνω από 39.000 θανάτους στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα έντονος ήταν κατά τη χθεσινή του ομιλία στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΔΔΥΠΠΥ (Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας) ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι η αντιεμβολιαστική διάθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού θα έχει άσχημα αποτελέσματα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “θα το πληρώσουμε” το κίνημα αυτό.

Ο Καθηγητής τόνισε ότι λόγω των εμβολίων αποφύγαμε 39. 018 θανάτους λόγω των εμβολιασμών αλλά και 12.315 διασωληνώσεων. Όμως επεσήμανε πως τόσο η Ελλάδα όπως και συνολικά οι Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να πείσει για τη σημασία της 4ης δόσης καθώς μόλις το 15% των άνω των 65 ετών την έχει λάβει. Κι αυτό παρά τα σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη σημασία της.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση της επιδημίας καθώς δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Υπάρχουν μεταλλάξεις που είναι πιθανό να φέρουν νέο επιδημικό κύμα αλλά δεν ξέρουμε πως θα είναι αυτό, και τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό κίνδυνο και η γρίπη η οποία εμφανίστηκε νωρίτερα.

Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι ο κίνδυνος για νέες πανδημίες αυξάνει και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης. Η παγκόσμια κοινότητα έκανε λάθη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, την οποία σήμερα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

“Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά”.

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην έγκριση σε αρκετές χώρες του τετραπλού ταχέως τεστ για κορονοϊό, γρίπη τύπου Α, τύπου Β και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που θα είναι σε εφαρμογή από φέτος.

Η Covid-19 δεν είναι… γριπούλα

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η Covid-19 είναι μια απλή γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για θάνατο από Covid-19. Είναι πάνω από 1.000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο, πρόσθεσε.

Η πανδημία Covid-19 πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε, ανέφερε. “Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. Το 99% αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4,Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τη στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα κάνουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα;”. Η απάντηση του Τσιόδρα ήταν ναι, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση.

Επαναλοιμώξεις

Στην Ελλάδα καταγράφηκαν επαναλοιμώξεις στο 24% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Οι μολύνσεις στην Ευρώπη τον Απρίλιο εκτιμάται ότι έφτασαν το 80% του πληθυσμού αλλά στην Ελλάδα μελέτη του καθηγητή Χατζηχριστοδούλου έδειξε πάνω από το 90% του πληθυσμού στους νομούς της Θεσσαλίας, που έχουν περάσει τουλάχιστον μία φορά τη λοίμωξη.

Η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά τους 4 μήνες η πιθανότητα προστασίας από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε Όμικρον η προστασία είναι 75% που σταδιακά μειώνεται, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι τα αντισώματα είναι παραπάνω αν κάποιος έχει περάσει λοίμωξη και είναι τριπλά εμβολιασμένος. Σε όλους στους 4 μήνες η προστασία μειώνεται.

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, είπε ο κ. Τσιόδρας, η 4η δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος από τις νοσηλείες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα