Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Αναστολή των κινητοποιήσεων από τους φαρμακοποιούς αφού εξοφλήθηκε μεγάλο μέρος των οφειλών τους

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί,μετά την καταβολή μεγάλου μέρους από τις οφειλές τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Τούτο σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας μπορούν άμεσα να εκτελούν τις συνταγές τους με πίστωση, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν μετρητά για τα φάρμακά τους.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), καλώντας τα μέλη του να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους έως τις 25 Ιουνίου, οπότε πρέπει να τους καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ το σύνολο των οφειλών του περασμένου Απριλίου.

Οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στις 23 Μαΐου, καθώς η διοίκηση του Οργανισμού είχε δηλώσει αδυναμία να εμφανιστεί συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των φαρμακοποιών, καθώς πρέπει να εξοφλεί κάθε μήνα το αργότερο έπειτα από 45 μέρες.

Με ανοικτή επιστολή που έστειλε την Παρασκευή στους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου καλεί τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν την κινητοποίηση.

Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε - έστω σταδιακά - η πλήρης εξόφληση των συνταγών Μαρτίου αξίας 273.000.000 ευρώ.

Δρομολογήθηκε η εξόφληση των συνταγών Απριλίου. Συγκεκριμένα ήδη έχει πληρωθεί το 50% (122 εκατομμύρια ευρώ).

Η εξόφληση των παλαιών οφειλομένων (2011) δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, διότι συνδέεται με την δανειακή σύμβαση.

Η παροχή δυνατότητας συμψηφισμού με τις υποχρεώσεις μας προς την εφορία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή Βουλή σε λειτουργία.

Η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που σαφώς είναι θέμα της επόμενης κυβέρνησης, τέθηκε ως πρωταρχικός στόχος όλων των κομμάτων με τον πιο έντονο τρόπο.

Το κυριότερο όμως στοιχείο απολογισμού των κινητοποιήσεων, έχει να κάνει με άυλες και μη μετρήσιμες παραμέτρους. Ποιες είναι αυτές; Αποδείξαμε και προς όλα τα κόμματα ότι στο μέλλον όταν προειδοποιούμε για αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κυβερνητικό επίπεδο – όποια και να είναι η κυβέρνηση - διότι δεν είναι καθόλου εύκολο για οποιονδήποτε υπουργό Υγείας ή Οικονομικών να αντέξει ξανά μια ανάλογη κινητοποίηση.

Η αναστολή των κινητοποιήσεων ισχύει μέχρι την 25 Ιουνίου, ημέρα που λήγει η προθεσμία εξόφλησης των συνταγών Απριλίου, εάν φυσικά μέχρι τότε δεν έχει εξοφληθεί το 100%.

SHARE:

24Media Network