Άρση Μέτρων: Πρόσω ολοταχώς για την "απελευθέρωση" των εμβολιασμένων

Κόσμος περπατά στην Αθήνα με μάσκες
Κόσμος περπατά στην Αθήνα με μάσκες INTIME NEWS

Υποχωρούν νοσηλείες και διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού, ενώ πλέον ο εμβολιασμός του πληθυσμού προσφέρει ισχυρή κάλυψη. Ποια είναι τα στοιχεία που οδηγούν στην άρση μέτρων.

Η απαλλαγή των εμβολιασμένων συμπολιτών μας από τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη απελευθέρωση από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Τα στοιχεία για την επίπτωση της επιδημίας κορονοϊού στο ΕΣΥ, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση και η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον συνηγορούν στην πλήρη απελευθέρωση.

Χθες συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και μετά το πέρας των εργασιών της, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

ADVERTISING

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει, όμως, ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022».

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την άρση της υποχρέωσης για τις μάσκες θα υπάρξει και αύξηση στο 100% της πληρότητας στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς.

Ποια στοιχεία οδηγούν στη χαλάρωση των μέτρων

Η εισήγηση των Εμπειρογνωμόνων για χαλάρωση μέτρων εδράζεται σε ιδιαίτερα συγκεκριμένα στοιχεία:

1. Με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι νέες νοσηλείες μειώθηκαν σε επίπεδο εβδομάδα κατά 13%. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 21-27/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.187, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.182. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.529, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.510. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.

Είναι πλέον ξεκάθαρη η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, καθώς πέρα από την υποχώρηση των νέων νοσηλειών βλέπουμε και αύξηση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Επίσης πλέον οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 45.6% και οι ΜΕΘ κατά 65.7%.

2. O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 399 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 290 ασθενείς. Αντίστοιχα πριν μια εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 459 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 353ασθενείς.

3. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μετάλλαξη Όμικρον2 μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα σε σχέση με την Όμικρον δεν τίθεται θέμα επαναμόλυνσης, καθώς τα αρχικά δεδομένα μελετών υποδεικνύουν ότι η αρχική μόλυνση με την Όμικρον παρέχει ισχυρή προστασία έναντι επαναμόλυνσης. Σημειώνεται ότι η Όμικρον 2 τείνει πλέον να επικρατήσει και είναι πιο μεταδοτική.

4. Τα εμβόλια παρέχουν σημαντική ασφάλεια έναντι της Μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι μόλυνσης SARS-CoV-2 εκτιμήθηκε σε 62% σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους, ενώ η αποτελεσματικότητα της αναμνηστικής δόσης ανεβαίνει σε 87% και 91% έναντι θανάτου από COVID-19 και διασωλήνωσης, αντίστοιχα, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Προς ένα κανονικό Πάσχα

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι σταδιακά για τους εμβολιασμένους πολίτες θα υπάρχει περαιτέρω απελευθέρωση και θα εξασφαλιστεί ένα κανονικό Πάσχα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, "Θα ξεκινήσουμε από τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους θα χρειαστούμε παραπάνω χρονικό διάστημα. Αλλά υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που υπάρχουν θα έχουν αρθεί και εφόσον συνεχιστεί έτσι η πορεία της πανδημίας και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το Πάσχα και το καλοκαίρι που θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, ΕΟΔΥ, Μετάλλαξη Όμικρον, άρση μέτρων, Θανάσης Πλεύρης, ΕΣΥ
SHARE:

24Media Network