Χάπι Pfizer – Μπουρλά: Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού – Μόνο ένας στους 10 νοσούντες θα χρειαστεί νοσηλεία

Χάπι Pfizer – Μπουρλά: Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού – Μόνο ένας στους 10 νοσούντες θα χρειαστεί νοσηλεία
Χάπι κορονοϊού shutterstock

"Σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα", σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά η Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η μεγάλη αποτελεσματικότητα του χαπιού που ανέπτυξε η εταιρία του.

Για “αλλαγή των όρων του παιχνιδιού” έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά την Παρασκευή (05/11), μετά την ανακοίνωση από την εταιρία του της ανάπτυξης χαπιού για τον κορονοϊό με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Μιλώντας στο CNN o Μπουρλά υπογράμμισε ότι το χάπι της Pfizer – που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό – «θα σώσει πολλά εκατομμύρια ζωές». «Θεωρώ είναι μία σημαντική ημέρα για την ανθρωπότητα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις για την ισχυρή αποτελεσματικότητα του αντιικού φαρμάκου έρχονται σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από τη στιγμή-ορόσημο του εμβολίου.

Ο Μπουρλά σημείωσε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις, πρωταρχικό όπλο παραμένει ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου. «Χωρίς των εμβολιασμό, και τις ενισχυτικές δόσεις, δεν θα μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε αυτό τον ιό. Φυσικά, τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά 100% και δεν τα κάνουν όλοι. Και αυτός είναι ο λόγος πως βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση με τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία να είναι γεμάτες από ανθρώπους που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Τώρα έχουμε μία λύση γι’ αυτό» ανέφερε ερωτηθείς πώς μπορεί το χάπι να αλλάξει την πανδημία.

Ο Μπουρλά ανέφερε χαρακτηριστικά πως αντί να χρειαστούν νοσηλεία δέκα εκ των νοσούντων, θα χρειαστεί νοσηλεία μόνο ο ένας, και πιθανώς ελάχιστοι αν όχι κανένας θα καταλήξουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer μίλησε και στο CNBC και χαρακτήρισε το χάπι της εταιρίας του ως «εκπληκτική απόδειξη της δύναμης της επιστήμης». «Μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό το φάρμακο θα αλλάξει την κατάσταση. Θα σώσει εκατομμύρια ζωές, έχει τη δυναμική να το κάνει» δήλωσε.

Ανέφερε πως η εταιρία πρόκειται να υποβάλει τα στοιχεία των κλινικών μελετών στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προ της 25ης Νοεμβρίου, Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ζητώντας την έγκριση χρήσης του φαρμάκου. Ανάλογο αίτημα θα υποβληθεί «πολύ γρήγορα» και ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών παγκοσμίως, επισήμανε ο ίδιος.

Και επανέλαβε την καίρια σημασία του εμβολιασμού. «Το γεγονός ότι υπάρχει μία θεραπεία δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αυτός είναι λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο. Πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο» σημείωσε προσθέτοντας πως εξίσου σημαντικές είναι οι ενισχυτικές δόσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από τον κύκλο της πανδημίας.

Τα αντιικά χάπια «είναι για ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί. Για ασθενείς. Και ο στόχος είναι να αποτρέψουμε τη νόσο» σημείωσε.

Συνομιλίες με 90 χώρες

Ο Μπουρλά ανακοίνωσε, επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε συνομιλίες με 90 χώρες για συμβάσεις προμηθειών για το χάπι και πρόσθεσε ότι η Pfizer αναμένει να τιμολογήσει το φάρμακό της, που ονομάζεται Paxlovid, κοντά στην τιμή που η ανταγωνιστική Merck & Co Inc όρισε για το υποψήφιο αντιιικό της φάρμακο κατά της Covid-19 που λαμβάνεται από το στόμα.

Η συμβατική τιμή για το χάπι της μολνοπιραβίρης της Merck κυμαίνεται στα 700 δολάρια για πενθήμερη θεραπευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα