Διπλή μάσκα κατά του κορονοϊού; Τι λένε οι ειδικοί

Διπλή μάσκα κατά του κορονοϊού; Τι λένε οι ειδικοί
shutterstock

Η μία μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό είναι πλέον απαραίτητη αλλά πολλοί φορούν και δύο ταυτόχρονα. Ποια η γνώμη των επιστημόνων.

Καθώς τα κρούσματα κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και οι νέες εξαιρετικά μολυσματικές παραλλαγές διασπείρονται ήδη, μερικοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να διπλασιάζουν τις μάσκες που φορούν, βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη. Αυτό μπορεί να ακούγεται περιττό ή υπερβολικά προσεκτικό, αλλά πολλοί κορυφαίοι εμπειρογνώμονες υγείας υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η ιδέα πίσω από αυτό είναι απλή: Ο Covid-19 προκαλείται από έναν αερομεταφερόμενο ιό και μπορεί να εξαπλωθεί από αερολυμένα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Εάν φοράτε κάλυμμα στη μύτη και το στόμα σας, πολλά από αυτά τα σταγονίδια θα φιλτραριστούν και θα μπλοκαριστούν από τη ροή στον περιβάλλοντα αέρα, μειώνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτά τα μολυσματικά σταγονίδια είναι τόσο μικρά, μια μάσκα δεν μπορεί να σταματήσει το 100% των ιών από τη διαρροή στον περιβάλλοντα αέρα.

Μία λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση μάσκας N95, η οποία έχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει πολύ στενή εφαρμογή στο πρόσωπο και είναι περίπου 95% αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα μικροσκοπικών σωματιδίων μεγέθους 0,1 έως 0,3 μικρόν. Εναλλακτικά, απλά φορώντας δύο μάσκες θα μπορούσε να συμβάλει στην προσθήκη ενός ακόμα στρώματος προστασίας.

“Η μάσκα είναι σαν μια πορεία εμποδίων για να περάσουν τα σωματίδια”, δήλωσε ο Linsey Marr, ειδικός στη μετάδοση ιών στον αέρα και καθηγητής μηχανικής στο Virginia Tech, μιλώντας στο AARP. “Η προσθήκη μιας δεύτερης μάσκας προσθέτει μια ακόμα πορεία εμποδίων, αυξάνοντας την πιθανότητα το σωματίδιο να παγιδευτεί πριν περάσει στην άλλη πλευρά”.

Ο Marr δημοσίευσε μια μελέτη στα τέλη του περασμένου έτους, εξετάζοντας αυτήν την ερώτηση και διαπίστωσε ότι η απλή χρήση τουλάχιστον δύο στρώσεων είτε μιας υψηλής ποιότητας χειρουργικής μάσκας είτε μιας σφιχτά τοποθετημένης μάσκας υφάσματος θα μπορούσε να μπλοκάρει έως και το 90% των μολυσματικών σωματιδίων – σχεδόν εξίσου αποτελεσματική με μια N95 μάσκα.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, υποστηρίζει επίσης αυτήν την ιδέα. Όταν το Today τον ρώτησε αν μια “διπλή μάσκα” παρέχει περισσότερη προστασία, απάντησε: “Ξέρετε, πιθανότατα συμβαίνει, γιατί πρόκειται για φυσική κάλυψη για την αποφυγή εισόδου σταγονιδίων και ιών”.

“Έτσι, εάν έχετε μια φυσική κάλυψη με ένα στρώμα και τοποθετείτε ένα άλλο στρώμα, είναι απλώς λογικό ότι πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε τους ανθρώπους να φορούν δύο μάσκες ή να κάνουν μια έκδοση της N95” πρόσθεσε ο Δρ Φάουτσι.

Όποια και αν είναι η μάσκα που φοράτε, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ταιριάζει άνετα στο πρόσωπο και καλύπτει πλήρως τη μύτη και το στόμα σας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα