ΕΚΑΒ: Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις προσομοίωσης για τον κοροναϊό

Άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV, στο ορισμένο Νοσοκομείο αναφοράς «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας διαπιστώνει η διοίκηση.

Το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεών του αλλά και των εμπλεκομένων δομών υγείας σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προγραμματισμένες ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού2019-nCoV, στα ορισμένα Νοσοκομεία Αναφοράς της Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας & Θράκης. Η διοίκηση με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει την ετοιμότητα των δομών υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου και την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις προσομοίωσης και ετοιμότητας, σχετικά με την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντίστοιχα. Τo σενάριο των συγκεκριμένων ασκήσεων προσομοίωσης & ετοιμότητας, αφορούσαν τον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ καθώς και την υποδοχή τους από τα εκάστοτε Νοσοκομεία αναφοράς.

Για την ακρίβεια, το σενάριο των συνθηκών προσομοίωσης & ετοιμότητας αφορούσε ένα ζευγάρι το οποίο ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα, μέσω Κωνσταντινούπολης. Στον πρώτο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά την είσοδό του στη χώρα, δεν είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα κοροναϊού 2019-nCoV. Το ζευγάρι, ύστερα από 48 ώρες από την άφιξή του, εμφάνισε κάποια πρώτα συμπτώματα που έκρινε πως μοιάζουν με αυτά του κοροναϊού 2019-nCoV. Άμεσα εκλήθει το ΕΚΑΒ το οποίο, τηρώντας όλες τους προβλεπόμενους κανόνες διακομιδής ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, διακόμισε τους 2 ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας αντίστοιχα. Εκεί ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του κάθε Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στις δύο αυτές ασκήσεις προσομοίωσης & ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV, που πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Νίκου Παπαευσταθίου, κλιμάκια του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) αλλά και εκπροσώπων της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης αλλά και η άριστη εφαρμογή όλων των κανόνων διακομιδής αλλά και υποδοχής των ύποπτων περιστατικών κοροναϊού 2019-nCoV, συνδυαστικά με την επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, ΤΕΠ Νοσοκομείων, Υγειονομικές Περιφέρειες, Επιτροπές Λοιμώξεων Νοσοκομείων κ.α.).

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ, βρισκόμενη σε άμεση συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες κλπ), έχοντας ως βασικό γνώμονα την προετοιμασία, τον έλεγχο αλλά και τη διατήρηση του υπάρχοντος υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας, υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάλογων ασκήσεων προσομοίωσης και ετοιμότητας, αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV, σε όλα τα ορισμένα Νοσοκομεία Αναφοράς ανά την Ελλάδα αλλά και σε πύλες εισόδου της χώρας.

Η μέχρι στιγμή έκβαση όλων των ασκήσεων, για την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κοροναϊού 2019-nCoV, αποδεικνύουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας που συνεπάγεται την εγγύηση και την ασφάλεια όλων των πολιτών της χώρας, στην περίπτωση ύπαρξης πραγματικού περιστατικού με το στέλεχος του εν λόγω ιού.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Παπαευσταθίου Νίκος.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ κος Παπαευσταθίου Νίκος.

ΑΤΤΙΚΟ

το πρωί ολοκληρώθηκε επίσης στο Αττικό Νοσοκομείο η ειδική άσκηση προσομοίωσης την οποία συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι συνεχίζουν να ελέγχονται ύποπτα κρούσματα στη χώρα και χρειάζεται η προσοχή όλων ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί αμέσως για να μην συνεχίζει να μεταδίδει τον ιό.

Ο κοροναϊός, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχει κάποια ανησυχητικά στοιχεία. «Είναι ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το ζητούμενο είναι για την επιστημονική κοινότητα να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γιατί όπως ανέφερε τότε θα μιλάμε για πανδημία. «Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να τον ανακόψουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα επιτήρησης στις πύλες εισόδου της χώρας, να ενταθεί η ενημέρωση όσων ταξιδεύουν, να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τα τυχόν ύποπτα κρούσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ωρου τα εργαστήρια της χώρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κοροναϊός, ΕΚΑΒ, Νοσοκομεία
SHARE: