ΕΚΑΒ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τα μεικτά πληρώματα – Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους

ΕΚΑΒ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τα μεικτά πληρώματα – Έντονες αντιδράσεις από τους εργαζομένους
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Eurokinissi

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από εργαζομένους του ΕΚΑΒ, Πυροσβέστες, Στρατιωτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους ψηφίστηκε από την κυβέρνησης της ΝΔ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις κυρώσεις ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ.

Ψηφίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις κυρώσεις ΠΝΠ (Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) για τα μεικτά πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με τη συνδρομή προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που καταψήφισε, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν εκφράσει τις απόψεις τους αρμόδιοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία: Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος, δήλωσε την άρνηση του στη ΠΝΠ, χαρακτηρίζοντας την επικίνδυνη και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εμπλέκεται στη διακομιδή ασθενών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, προσωπικό μη εξειδικευμένο και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

«Πρέπει να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι 20.000 συμβασιούχοι του ΕΚΑΒ και να βελτιωθούν οι μισθοί τους για να υπάρξει θετική ανταπόκριση και να καλυφθούν οι κενές θέσεις, διαφορετικά οι δημόσιες δομές υγείας είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να υποβαθμίζονται», ανέφερε.

Υπάλληλοι των Δήμων: Επικίνδυνη απόφαση

Το μέλος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Πέτρος Πετρίδης, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «με προχειρότητα και επιπολαιότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ», σημειώνοντας ότι «με ελαφριά τη καρδία αποφασίζει να προχωρήσει σε αποσπάσεις και μετακινήσεις για την στελέχωση των ΕΚΑΒ, με προσωπικό από το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους ΟΤΑ».

«Η απόφαση αυτή δεν αντέχει στη λογική και είναι άκρως επικίνδυνη. Απαιτείται η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι απλά με οδηγούς. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αντί να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις μετά και τα βαρύτατα περιστατικά που έχουν συμβεί, προχωρά σε μία αδιανόητη και επικίνδυνη λύση για να κερδίσει χρόνο, Δεν είναι δυνατόν η διακομιδή ασθενών να γίνεται από οδηγούς που θα πάρει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Πυροσβεστικό Σώμα και όχι με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού», είπε, ζητώντας την «απόσυρση της διάταξης και την πρόσληψη μόνιμου ή έκτακτου εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Στρατιωτικοί: Δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι στρατιώτες που εμπλέκονται στην κατάσβεση πυρκαγιών

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Γιώργος Κυριάκακης, χαρακτήρισε «προβληματική την στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικό προσωπικό» εκτιμώντας ότι θα προκύψουν σοβαρά θέματα.

«Απαιτείται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει νομικά τους οδηγούς σε περιπτώσεις θανάτου πριν ή μετά την επείγουσα διακομιδή ασθενούς. Η επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη περιλαμβάνει πρωτόκολλα και απαιτείται εκπαίδευση» τόνισε ενώ επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπέρμετρα το προσωπικό την Ενόπλων Δυνάμεων που ήδη εμπλέκεται στη κατάσβεση των πυρκαγιών».

«Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να απεμπλακεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων», κατέληξε.

Πυροσβέστες: Δεν μπορούμε να εκπαιδευτούμε με σεμινάρια λίγων ωρών

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος, τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις για την λειτουργία του ΕΚΑΒ και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του», ενώ επεσήμανε ότι «η συνδρομή του πυροσβεστικού σώματος είναι προσωρινή αλλά άμεση και δεν είναι αυτονόητο ότι ένας οδηγός μπορεί να εκπαιδευτεί με σεμινάρια ολίγων ωρών».

Τόνισε ακόμα ότι και το 2016 ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε τη συνδρομή της Πυροσβεστικής, ωστόσο όπως είπε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί, «είναι έξω από τη νομιμότητα η ανάθεση καθηκόντων στα στελέχη της».

«Υπάρχει θεσμικό κενό σε περίπτωση ατυχήματος. Πρέπει να υπάρξει σωστό και καθορισμένο πλαίσιο. Σωστή η πρόθεση για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, είναι δεδομένη η βούληση μας να προσφέρουμε στους πολίτες αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη πράξη αφού το Πυροσβεστικό Σώμα είναι υποστελεχωμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις δικές μας ανάγκες. Είναι ανέφικτη και αδύναμη η συνδρομή μας», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσει

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα