ΕΚΕΑ: Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει πλήρως στα τεστ κορονοϊού

ΕΚΕΑ: Τι χρειάζεται για να λειτουργήσει πλήρως στα τεστ κορονοϊού
Εικόνα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας Eurokinissi

Αναμενόμενη κατά την πρώην πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χ. Ματσούκα, η αδυναμία πραγματοποίησης τεστ κορονοϊού λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε η πρώην πρόεδρος του ΕΚΕΑ Χαρά Ματσούκα την ανεπάρκεια πραγματοποίησης τεστ κορονοϊού στο ΕΚΕΑ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων με τον τρόπο που έγινε ο προγραμματισμός.

“Η τριπλή βάρδια μπορεί να ανεβάσει στις 3.500 των αριθμό των πραγματοποιούμενων τεστ ημερησίως, αλλά είναι επιτέλους η ώρα να υπάρχει προγραμματισμός και λελογισμένη χρήση στα αντιδραστήρια, ώστε να τα βγάλουμε πέρα με τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών”, τόνισε η κ. Ματσούκα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο. “Χάθηκε η ευκαιρία να γίνουν έλεγχοι την περίοδο του lockdown, όπως π.χ. στη Μόρια που τώρα θα ελεγχθεί όλο το καμπ μετά τον εντοπισμό κρούσματος”, όπως σημείωσε.

“Η ανεπάρκεια πραγματοποίησης τεστ covid-19 στο ΕΚΕΑ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ήταν αναμενόμενη με τον τρόπο που έγινε ο προγραμματισμός, ή μάλλον ο μη προγραμματισμός των ελέγχων”, είπε η κ. Ματσούκα. “Θα μπορούσε να κάνει 2.500 τεστ ημερησίως, ή και 3.500 εάν έβαζε τριπλή βάρδια προσωπικού. Τον πρώτο καιρό πήγαιναν εκεί πολύ λίγα δείγματα, άργησε η κατεύθυνση δειγμάτων προς το ΕΚΕΑ. Και σε όλη την διάρκεια υπάρχει «μοίρασμα» του πού γίνονται οι εξετάσεις, δεν κατευθύνθηκαν μαζικά προς το ΕΚΕΑ, μόνο τώρα ενδεχομένως να έχει τροποποιηθεί αυτή η εικόνα.

Δεν εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο του αυστηρού lockdown όταν είχαμε χαμηλή μεταδοτικότητα στη χώρα, για να κάνουμε ελέγχους σε ευαίσθητες ομάδες και πληθυσμούς, κτλ., σημείωσε. Τώρα π.χ., στη Μόρια όπου εντοπίστηκε κρούσμα, προφανώς θα ελεγχθεί όλο το καμπ. Αυτά θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα. Και φυσικά είναι ένα θέμα το πώς άνοιξε ο τουρισμός, ελαφρώς ανεξέλεγκτα”, προσέθεσε.

“Η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ μπορεί να είναι μεγάλη από πλευράς εξοπλισμού, αλλά υπάρχει ο περιορισμός των αντιδραστηρίων. Η δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να παράγει αντιδραστήρια έχει αυξηθεί, αλλά δεν μπορεί να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση, ενώ οι μεγάλες εταιρείες προμηθεύουν και «καλύτερους» αγοραστές από εμάς, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, κτλ. σημείωσε η κ. Ματσούκα. Γι` αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, για να τα βγάλουμε πέρα με τα αντιδραστήρια που έχουμε.

Σε επίπεδο αριθμού τεστ η Ελλάδα δεν είναι πολύ χαμηλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε 1,29 τεστ ανά 1.000 κατοίκους, λίγο κάτω από τον μέσο όρο της δυτικής Ευρώπης. Η δυνατότητα του ΕΚΕΑ να κάνει τεστ θα επανέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, παραλαμβάνουν τα καινούργια αντιδραστήρια. Αλλά χρειάζεται λελογισμένη χρήση, ώστε να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων”, επανέλαβε η ίδια.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την κ. Ματσούκα, το σύνολο της διαδικασίας για την πραγματοποίηση του τεστ κοστίζει:

– 13 ευρώ στο ΕΚΕΑ, χωρίς άλλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία

– 40 ευρώ περίπου στο πανεπιστήμιο

– 70 ευρώ περίπου στο Παστέρ

– 100 και πάνω ευρώ στον ιδιωτικό τομέα

“Δεν είναι δυνατόν να μην έχει φροντίσει το Δημόσιο να αναλάβει το κόστος των τεστ για αυτούς που το χρειάζονται -και όχι γι` αυτούς που λόγω ανασφάλειας απλώς πάνε να το κάνουν χωρίς σχετική οδηγία”, τόνισε η κ. Ματσούκα. “Όταν λέμε για μαζικούς ελέγχους στο υγειονομικό προσωπικό, τα στρατόπεδα, κτλ., κάπως πρέπει να εξασφαλίζουμε και την παρέμβαση του κράτους, τον έλεγχο των τιμών. Χιλιάδες που έχουν ανάγκη το τεστ, το πληρώνουν μόνοι τους, πολύ ακριβά”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα