Ελλείψεις φαρμάκων: Αντί να ενημερώνει ο ΕΟΦ, ζητά ενημέρωση από τους πολίτες

Διαβάζεται σε 3'
Φάρμακα
Φάρμακα ISTOCK

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πολυαναμενόμενη εφαρμογή για κινητά που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, η οποία θα εμφάνιζε ποια φάρμακα είναι σε περιορισμένη διάθεση ή έλλειψη, καθώς τώρα ο ΕΟΦ ζητά από τους ασθενείς να τον ενημερώνουν με email.

Στο κενό έπεσαν οι εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία εφαρμογής κινητών τηλεφώνων για τις ελλείψεις φαρμάκων, καθώς όχι απλώς δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και 5 μήνες, αλλά τώρα ο ΕΟΦ ζητά από τους πολίτες να τον ενημερώνουν με email για τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη.

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε δηλώσει στις 19 Σεπτεμβρίου ότι «σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμη ηλεκτρονική εφαρμογή –app– για τα κινητά τηλέφωνα, με την οποία θα μπορεί ένας γιατρός να γνωρίζει εάν το φάρμακο που θέλει να συνταγογραφήσει είναι τη δεδομένη στιγμή σε έλλειψη, ώστε να επιλέξει εναλλακτική λύση για τον ασθενή. Αντίστοιχα, πολίτης που λαμβάνει συγκεκριμένο σκεύασμα –π.χ. χρονίως πάσχων ή γονέας που ψάχνει συγκεκριμένο παιδιατρικό φάρμακο– θα γνωρίζει εάν το φάρμακο είναι σε έλλειψη και επομένως θα επικοινωνεί με τον γιατρό του για να του αλλάξει τη συνταγή, αντί να ψάχνει από φαρμακείο σε φαρμακείο».

Η εφαρμογή, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, θα είχε και τη δυνατότητα να καταγράφει και να παρουσιάζει ποια φαρμακεία διαθέτουν συγκεκριμένο σκεύασμα που η διάθεσή του είναι περιορισμένη, ώστε να μην ψάχνουν οι πολίτες από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Μάλιστα, στόχος ήταν η εφαρμογή να καλύψει την τρέχουσα χειμερινή περίοδο και την αύξηση των εποχικών ιώσεων.

Ωστόσο, σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην άνοιξη, οι ιώσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά η εφαρμογή όχι απλώς δεν είναι έτοιμη, αλλά ο ΕΟΦ σε χθεσινή του ανακοίνωση, ζητά από τους πολίτες να τον ενημερώνουν με email για τις ελλείψεις φαρμάκων.

ΕΟΦ INTIME NEWS

ΕΟΦ προς τους ασθενείς: Στείλε email για τις ελλείψεις φαρμάκων

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Τρίτη, ο ΕΟΦ, στο πλαίσιο της έγκαιρης και αποτελεσματικής καταγραφής και ανίχνευσης της περιορισμένης διαθεσιμότητας φαρμάκων, ο ΕΟΦ ενημερώνει για τις διαθέσιμες δυνατότητες υποβολής σχετικών γνωστοποιήσεων.

Οι Επιστημονικές Ενώσεις, τα Επιστημονικά Ιδρύματα, τα Επιστημονικά Σωματεία, οι Ιδιωτικές Κλινικές/Θεραπευτήρια, τα Νοσοκομεία, οι Σύλλογοι Ασθενών, οι Σύλλογοι Υγειονομικών Επιστημόνων (ΜΚ), οι Κάτοχοι Άδειας Χονδρικής Πώλησης και τα Φαρμακεία, μπορούν να γνωστοποιούν περιορισμένη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, η είσοδος στην οποία πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου https://services.eof.gr/myeof/.

Ο νέος χρήστης δημιουργεί λογαριασμό για την υπηρεσία «Αναφορά έλλειψης Φαρμάκου» και λαμβάνει προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης ακολουθώντας τις οδηγίες εγγραφής.

Οι πολίτες και οι ιδιώτες επαγγελματίες υγείας μπορούν να γνωστοποιούν περιορισμένη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας [email protected]

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω ηλεκτρονική εφαρμογή και η ανωτέρω διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας συνιστούν τους μοναδικούς επίσημους τρόπους γνωστοποίησης τυχόν περιορισμένης διαθεσιμότητας φαρμακευτικών  σκευασμάτων στον ΕΟΦ, ο οποίος και αποτελεί τον καθ’ ύλη αρμόδιο οργανισμό του υπουργείου Υγείας για την γνωστοποίηση φαρμακευτικών ελλείψεων.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ παρέχονται ήδη πληροφορίες για τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, με επιλογή του πεδίου «Λίστα φαρμακευτικών σκευασμάτων περιορισμένης διαθεσιμότητας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα