EMA: Βελτιώνεται η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη – Προς σύσταση για 1 εμβόλιο τον χρόνο

EMA: Βελτιώνεται η κατάσταση με τον κορονοϊό στην Ευρώπη – Προς σύσταση για 1 εμβόλιο τον χρόνο
Τα κεντρικά γραφεία του ΕΜΑ στο Άμστερνταμ AP

Μπορεί να υπάρχει βελτίωση, όμως η λοίμωξη COVID-19 εξακολουθεί επιβαρύνει τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Κοντά σε νέα σύσταση για μία δόση εμβολίου τον χρόνο.

Θετικά είναι τα μηνύματα για το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς σήμερα, Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται.

«Υπάρχει μείωση των μολύνσεων, των νοσηλειών και των θανάτων. Ωστόσο συνεχίζεται η στενή παρακολούθηση της κατάστασης», ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του ΕΜΑ ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής στρατηγικής υγειονομικών απειλών και εμβολίων του οργανισμού.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, η Covid-19 εξακολουθεί να επιβαρύνει τα Εθνικά Συστήματα Υγείας των χωρών της Ευρώπης, και εστίασε στη χαμηλή χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Ο κ. Καβαλέρι συμπλήρωσε ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, στις οποίες υπάρχει υψηλή κυκλοφορία του ιού και εξήγησε ότι αυτό σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας.

Όσον αφορά στην υποπαραλλαγή ΧΒΒ1.5 της μετάλλαξης Όμικρον, o Mάρκο Καβαλέρι επισήμανε ότι εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, αλλά προς το παρόν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ.

Ωστόσο, όπως είπε αναμένεται να κυριαρχήσει στην ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα εμβόλιο τον χρόνο για την Covid

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) εκτιμά πως ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορονοϊού θα γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή όπως γίνεται το εμβόλιο της γρίπης.

Ο κ. Καβαλέρι, ανέφερε ότι παρόλο που η Covid-19 δεν συμπεριφέρεται ακόμα με τον τρόπο που δρουν οι εποχικοί ιοί κατά τους χειμερινούς μήνες, «αυτή φαίνεται πως είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες, Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τάχθηκε υπέρ του ετήσιου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα