Θεμιστοκλέους: Περίπου 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο

Θεμιστοκλέους: Περίπου 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάρτιο
Εμβόλιο κατά της COVID-19 Shutterstock

Μόλις 5 περιστατικά αναφυλαξίας έχουν παρουσιαστεί ως παρενέργεια του εμβολίου, ένα πολύ μικρό νούμερο, καθώς και ένα ακόμη περιστατικό το οποίο εξετάζεται.

Με την ολοκλήρωση 30.000 εμβολιασμών σήμερα, συνολικά 725 χιλιάδες δόσεις έχουν χορηγηθεί στη χώρα, η οποία βρίσκεται πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμών και στην 4η θέση σε ημερήσιους εμβολιασμούς στην ΕΕ. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια, μέχρι και το Μάρτιο, έχουν κλειστεί 1,42 εκατομμύρια ραντεβού, εκ των οποίων τα 600 χιλ. αφορούν στην πρώτη δόση και τα 820 τη δεύτερη.

Σημείωσε δε ότι για το Μάρτιο έχουν κλειστεί 720 χιλ. ραντεβού, με τα 170 χιλ. να αφορούν σε ηλικίες 60-64 και τα υπόλοιπα για τις άλλες. Επίσης σημείωσε ότι 220 χιλ. άτομα ηλικίας 80-85 έχουν εμβολιαστεί ήτοι το 50% του πληθυσμού αυτής της ομάδας. Μειώνεται έτσι το επιδημιολογικό φορτίο σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας αναφερόμενος στην πορεία εμβολιασμού σημείωσε ότι σήμερα ως χώρα λάβαμε 112 χιλιάδες δόσεις της Pfizer, 24 χιλιάδες της Mderna και 90 χιλιάδες της AstraZeneca.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι την περίοδο της επιδημίας παρατηρήθηκε ότι αμελούνται οι εμβολιασμοί για άλλο νοσήματα. Αυτά θα πρέπει να γίνονται σε απόσταση 14 ημερών (πριν ή μετά) τον εμβολιασμό για covid.

Όπως ανάφερε συγκεκριμένα η καθηγήτρια, εκτός από την καθημερινότητά μας, η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά και την προληπτική ιατρική, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι εμβολιασμοί και από τους ενήλικες και από τους γονείς για τα παιδιά, είπε η καθηγήτρια, υπενθυμίζοντας ότι η σύσταση είναι 14 μέρες πριν ή μετά το εμβόλιο κατά της covid-19. Για τα παιδιά ο κίνδυνος παραμέλησης των εμβολίων είχε εντοπιστεί έγκαιρα και έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες.

«Τα κενά στους εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να εμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τηρείται ο εμβολιασμός και από τους ενήλικες και από τα παιδιά» προειδοποίησε, πάντως, η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τους ενήλικες υποστήριξε ότι έχει παρατηρηθεί μία παραμέληση των υπόλοιπων εμβολίων πέραν του COVID, κάτι που οφείλεται είτε στις περιορισμένες μετακινήσεις είτε υπάρχει μία ασάφεια για άλλα εμβολιαστικά νοσήματα.

Αναφέρθηκε επίσης και στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αδειοδοτηθεί για ηλικίες άνω των 16 ετών και όπως είπε παιδιά με αυξημένο κίνδυνο μπορούν να το κάνουν. Παράλληλα σημείωσε ότι μετά από μελέτη διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται να είναι σταθερό και σε πιο υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε θερμοκρασίες ενός οικιακού ψυγείου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα