Εμβόλιο Κορονοϊού: Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια

Εμβόλιο Κορονοϊού: Στις 26 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ομάδα 35-39 ετών με όλα τα εμβόλια
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Φωτο αρχείου. AP

Σημαντική ανοσία αναπτύσσουν ακόμη και για πάνω από 12 μήνες όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό. Ανοίγει στις 26 Μαΐου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών και για όλα τα εμβόλια. Τι δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Από τις 26 Μαϊου ανοίγει η πλατφόρμα για πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 35-39 ετών, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Επιπλέον, η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από νόσηση με κορονοϊό, είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά και μάλιστα πάνω από 12 μήνες.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, θα χορηγείται μία δόση εμβολίου σε διάστημα από 6 έως 12 μήνες μετά την περίοδο της νόσησης.

«H διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού σε άτομα που είχαν νοσήσει αποδείχτηκε μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες», ανέφερε η καθηγήτρια.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ορισμένα άτομα ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες της πρώτης δόσης εμβολιασμού και μάλιστα ότι πολλοί ακυρώνουν τη δεύτερη δόση και αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Βέβαια σημείωσε ότι είναι ελάχιστες οι σχετικές ακυρώσεις.

Επίσης εμμένει και στην άποψη να μην αλλάζει το εμβόλιο στη δεύτερη δόση.

Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ακόμη ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τις 5.000.000 εμβολιασμούς με περισσότερους από 1.800.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 17,2%».

Ανέφερε ότι περίπου 2.100.000 πολίτες έλαβαν εμβόλιο της pfizer, 740.000 με AstraZeneca, 307.000 με Moderna και περίπου 80.000 με Johnson & Johnson.

Σχετικά με τα ποσοστά των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι:

στην ηλικιακή ομάδα 40-44 έχει ολοκληρωθεί ήδη ο εμβολιασμός του 21% του εν λόγω πληθυσμού με μία δόση και με βάση τα ραντεβού φτάνει στο 45%.

Επόμενες ηλικίες

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και με τα τέσσερα εμβόλια για την ηλιακή ομάδα 40-44 ετών, η οποία σημείωσε μάλιστα ρεκόρ συμμετοχών, με πάνω από εκατό χιλιάδες ραντεβού να έχουν προγραμματιστεί κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο.

Βέβαια τα ραντεβού δεν είναι όλα άμεσα, καθώς οι πολίτες επιλέγουν το εμβόλιο που θέλουν και παίρνουν ημερομηνίες ακόμη και στο τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των κατοίκων σε 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Σειρά έχουν οι 30 -34

Θα ακολουθήσουν δυο εξίσου σημαντικά στάδια στην εμβολιαστική διαδικασία. Το άνοιγμα των ραντεβού για όλα τα εμβόλια για όσους είναι από 30 έως 34 ετών. Έπειτα, τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των 20 – 29, στους οποίους όμως δεν θα χορηγηθεί το σκεύασμα της AstraZeneca.

Μέσα στο επόμενο διάστημα εξάλλου οι παραδόσεις θα είναι αυξημένες. Ειδικότερα η Pfizer έχει ήδη επιβεβαιώσει την παράδοση 1.860.000 δόσεων καθώς και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεων που θα κατανεμηθεί σε 4 παραδόσεις εντός του μήνα. Η Moderna έχει επιβεβαιώσει την παράδοση 308.000 δόσεων.

Η Astrazeneca έχει ενημερώσει για την παράδοση 348.000 δόσεων μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά αναμένει η Ελλάδα έως 500.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου τον Μάιο, μετακύλησε 67.000 δόσεις στις 2 Ιουνίου αντί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να επιβεβαιώσει τις παραδόσεις του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα