Εμβόλιο κορονοϊού: Έρχεται τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών

Εμβόλιο κορονοϊού: Έρχεται τρίτη δόση και για τους κάτω των 50 ετών
Εμβολιασμός γυναίκας SOOC

Όσα προανήγγειλε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Προειδοποίησε πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα.

Ως αναπόφευκτο δεδομένο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος πανδημίας για τη χώρα μας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στoν ΑΝΤ1.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα και τα αποτελέσματα της μελέτης για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και τόνισε πως ο μόνος τρόπος να νικήσουμε την πανδημία είναι τα εμβόλια. “Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν θα φύγει”, είπε και συμπλήρωσε πως όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο συντομότερα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Υποστήριξε δε, πως είναι μικρή η διαφορά της Ελλάδας στα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναπτύσσοντας το επιχείρημά του, σημείωσε πως γίνεται συχνά σύγκριση με τις πρώτες χώρες σε επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης, ενώ η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ κοντά σε αυτές, λέγοντας πάντως πως η όλη προσπάθεια πρέπει να ενταθεί.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να ενταθούν και οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, προανήγγειλε πως σύντομα θα έρθει η σειρά και για τους κάτω των 50 ετών, καθώς αναμένεται η ανάλυση των δεδομένων από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως είπε η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς όλους, ενώ ανέφερε πως η τρίτη δόση είναι αρκετή για να αποκτήσει κάποιος μόνιμη ανοσία, και να μη χρειάζεται εμβόλιο κάθε χρόνο όπως με τη γρίπη, ωστόσο αναμένονται και οι τελικές ετυμηγορίες.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους συνέστησε στους πολίτες πως πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων. “Δεν αποφασίζουμε με βάση τον τίτλο αντισωμάτων” είπε χαρακτηριστικά.

Τη προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε γιατί πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας.

“Η τρίτη δόση χορηγείται για να ενισχύσει την ανοσία αλλά και να προστατεύσει για περισσότερο χρόνο όσους εμβολιάζονται”, είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα τόνισε ότι από μελέτες που έχουν γίνει σε χώρες όπου έχει ήδη χορηγηθεί η τρίτη δόση φαίνεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπανιότερες και ηπιότερες. Επίσης, όσοι κάνουν την τρίτη δόση έχουν 11 φορές χαμηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα