Εμβόλιο και εγκυμοσύνη: Υπό εξέταση AstraZeneca και Johnson&Johnson

Εμβόλιο και εγκυμοσύνη: Υπό εξέταση AstraZeneca και Johnson&Johnson
shutterstock

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για τις εγκύους να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια καθώς γι' αυτά υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας από μελέτες.

Να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια δηλαδή με Pfizer και Moderna τα οποία έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί στην κατηγορία αυτή, συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η σύσταση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι για τα εμβόλια αυτά υπάρχουν στοιχεία μελετών που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της επιτροπής σημείωσε ότι η σχετική εισήγηση αναφέρει να μην προτιμώνται τα εμβόλια με αδενοϊό, όπως της AstraZeneca και Johnson and Johnson οι έγκυες και οι γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί. Ωστόσο, ο κ. Σκουτέλης επανέλαβε πως τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι την προηγούμενη Δευτέρα η πρόεδρος της Επιτροπής ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρδου είχε αναφέρει ότι η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική. Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.

“Το γεγονός ότι και η λοίμωξη, όπως ξέρουμε από τον ιό της γρίπης, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, να την οδηγήσει στην εντατική από αναπνευστική ανεπάρκεια ή να έχει σαν αποτέλεσμα προεκλαμψία ή άλλη λοίμωξη, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου και του νεογνού με αυξημένα ποσοστά προωρότητας, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις εάν το άτομο, η έγκυος, έχει αυξημένο κίνδυνο” σημείωσε η καθηγήτρια.

Τα πρόσφατα στοιχεία τα οποία 10 ημερών αναγγέλθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στηρίζονται σε ένα μητρώο καταγραφής των κυήσεων που αριθμεί πάνω από 90.000 κυήσεις, πολύ σημαντικός αριθμός, και που αποδεικνύει ότι δεν εντοπίστηκε κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς που έγιναν στις εγκύους.

Έτσι, τα εμβόλια Covid που δεν περιέχουν κανένα ζωντανό μικροοργανισμό μπορούν να γίνονται πλέον και στις εγκύους και να τις προφυλάσσουν από τον αυξημένο κίνδυνο της λοίμωξης κατά την κύηση.

“Συμπληρωματικά να πούμε ότι δεν χρειάζεται να γίνεται για αυτούς τους λόγους τεστ κύησης πριν τον εμβολιασμό. Ότι το εμβόλιο, κάτι που επίσης ακούγεται, δεν επηρεάζει την γονιμότητα και δεν χρειάζεται, επίσης, αναβολή των προσπαθειών τεκνοποίησης λόγω του εμβολιασμού” είχε αναφέρει η κα Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα