Εμβόλιο κορονοϊού: Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές για το Φθινόπωρο

Εμβόλιο
Εμβόλιο AP

Στους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση επικεντρώνεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όσον αφορά και στα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Στη θωράκιση των ευάλωτων ομάδων και την προτεραιοποίηση για τη διάθεση των επικαιροποιημένων εμβολίων κορονοϊού, εστιάζει την προσοχή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε χθες. Με βάση και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων - ECDC, το Φθινόπωρο θεωρείται μεγάλη πρόκληση για την πορεία της πανδημίας και απαιτείται έγκαιρη προστασία των πολιτών.

Οι εγκρίσεις των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων αλλά και το πώς και σε ποιους θα γίνεται η χορήγησή τους απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Οι Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο θα έχουν οι άνω των 60 χρόνων, καθώς και όσοι είναι ανοσοκατασταλμένοι και πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι πρόκειται για ενισχυτικά (booster) εμβόλια και ότι η χορήγησή τους θα γίνει με βάση την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, που σημαίνει ότι πρόσβαση στα νέα εμβόλια θα έχουν μόνο όσοι είχαν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό και όχι οι ανεμβολίαστοι ή εκείνοι, οι οποίοι έχουν λάβει μόνο μία δόση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, "ο έγκαιρος εμβολιασμός και η λήψη αναμνηστικών δόσεων ενόψει μιας πιθανής φθινοπωρινής και χειμερινής έκρηξης κρουσμάτων κορονοϊού είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των πολιτών και την αποφυγή επιβάρυνσης και κορεσμού των συστημάτων Υγείας. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, συνιστάται να προσέλθουν για εμβολιασμό". Υπογραμμίζεται επίσης πως τα αρχικά εμβόλια για τον κορονοϊό, που στόχευαν στο στέλεχος της Γουχάν, εξακολουθούν να παρέχουν προστασία από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αρχικούς εμβολιασμούς.

Οι εθνικές αρχές τώρα καλούνται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κυκλοφορία των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων και του τύπου των εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάπλωση της μόλυνσης, τον αντίκτυπο της λοίμωξης σε διαφορετικούς πληθυσμούς και την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Αυτά τα στοιχεία ουσιαστικά θα καθορίσουν ποια εμβόλια λαμβάνουν οι άνθρωποι και πότε, με βάση το επίπεδο κινδύνου και την επιδημιολογική κατάσταση.

Στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τι θα γίνει με όλους όσοι έχουν περάσει Covid-19 και έχουν φυσική ανοσία. Επίσης το χρονικό διάστημα, που πρέπει να έχει παρέλθει, από την τελευταία βασική ή από την πρώτη ή τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Σε αποδρομή η πανδημία

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την χθεσινή εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η πανδημία κορονοϊού βρίσκεται σε φάση ταχείας αποδρομής. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η θετικότητα υποχώρησε περαιτέρω στο 6,98% οταν είχαμε αύξηση κατά 3% των τεστ. Αυτό αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο.

Παράλληλα αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΕΟΔΥ, χθες στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση, πρόσθεσε ένα νέο στοιχείο σχετικά με τους θανάτους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι την εβδομάδα 29 Αυγούστου-4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών covid -19 , εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης covid -19.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται κάτι τέτοιο και αυτό επιβεβαιώνει την αναφορά πριν από αρκετούς μήνες του Προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, ότι αν ακολουθούσαμε ένα άλλο μοντέλο καταγραφής των θανάτων, όπως κάνουν άλλες χώρες, τότε αυτοί θα ήταν λιγότεροι.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζαούτης είχε αναφέρει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας σύμφωνα με το οποίο ασθενείς που νόσησαν με covid-19 και κατέληξαν, αν η ημερομηνία θανάτου ήταν μετά από 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους, δεν υπολογίζονταν στους θανάτους από κορονοϊό.

Ο ΕΟΔΥ πάντως δεν αφαιρεί τους συγκεκριμένους θανάτους, αλλά επι της ουσίας υπονοεί ότι αν ακολουθούσαμε το συγκεκριμένο μοντέλο καταγραφής, θα είχαμε σημαντικά χαμηλότερο αριθμητικό απολογισμό απωλειών ζωής από κορονοϊό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός, ΕΟΔΥ
SHARE:

24Media Network