Εμβόλιο κορονοϊού: Στις 15 Δεκεμβρίου το πρώτο ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών

Εμβόλιο κορονοϊού: Στις 15 Δεκεμβρίου το πρώτο ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2021 Mary Altaffer/AP Photo, File

Στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού για παιδιά. Τι επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου για την ανάγκη

Στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών και το πρώτο ραντεβού θα μπορεί να γίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου αναμένουμε τα πρώτα εμβόλια αυτής της ηλικιακής ομάδας, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη Όμικρον τόνισε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου από την πλευρά της αναφέροντας ότι από τις 26/11 η αναγνώριση ως στέλεχος αυξημένης ανησυχία της παραλλαγής Όμικρον σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μετάλλαξη διαθέτει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, συνολικά 50 εκ των οποίων 22 στην πρωτεΐνη ακίδα και 10 στην πρόσδεση .

Πού θα εμβολιάζονται τα παιδιά

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους , σε σχέση με τα εμβόλια για τα παιδιά ηλικίας 5-11, η πρώτη παραλαβή εμβολίων θα είναι στη Χώρα μας στις 13 Δεκεμβρίου 2021 και το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό παιδιών 5 έως 11 θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά θα ανοίξει τη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε δομές της ΠΦΥ και σε νοσοκομεία και σταδιακά θα προστίθενται και περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα σε κέντρα υγείας. Στην πρώτη φάση θα υπάρξουν εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιατρικά σε 75 περιοχές της Ελλάδας, πχ Στην Αττική, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία (Γ.Ν. «Παίδων Αγία Σοφία», Γ.Ν. «Παίδων Πεντέλης», Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, Κ.Υ. Αγίας Σόφιας Πειραιά, και Κ.Υ. Περιστερίου). Επίσης στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές θα εφαρμόσουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς όπως κάναμε με την πρώτη και δεύτερη δόση. Θα υπάρξουν οδηγίες από την Παρασκευή στο emvolio.gov.gr.

Επίσης άλλη μια σημαντική παρατήρηση. Θα δώσουμε προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης έτσι ώστε το αργότερο σε διάστημα λίγων ημερών τα ραντεβού πρώτης δόσης να προγραμματίζονται.

Για παράδειγμα, από τη Πέμπτη έως την Κυριακή θα έχουμε δεσμευμένα 75.000 ραντεβού τα οποία θα αρχίσουμε να απελευθερώνουμε σταδιακά από την Τρίτη. Αυτή την τακτική θα ακολουθήσουμε και στις επόμενες μέρες, οπότε καθημερινά θα ελευθερώνονται διαθέσιμα ραντεβού που δεν κλείστηκαν για ραντεβού πρώτης δόσης.

Ασφαλές το προφίλ της χορήγησης τρίτης δόσης στο τρίμηνο

Απαντώντας σε ερώτηση τους news247.gr, σχετικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες από την χορήγηση στους 3 μήνες της τρίτης δόσης μετά την 2η, η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι οι υπάρχουσες μελέτες δεν αναφέρουν κάτι σχετικό και ότι είναι ασφαλής αυτή η διαδικασία.

Γενικότερα σημείωσε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε ως αισιόδοξο. «Η εξέλιξη της πανδημίας μας επιφυλάσσει συνεχώς ανατροπές. Από τις 26 Νοεμβρίου που αναγνωρίστηκε η παραλλαγή Όμικρον δημιουργήθηκε παγκόσμιος συναγερμός. Προβλέπεται ότι η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα τους επόμενους μήνες και περισσότερα από μισά κρούσματα θα οφείλονται σε αυτήν» όπως είπε η ίδια.

Είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε ως αισιόδοξο”, είπε η κα Θεοδωρίδου. Και συνέχισε: «Η βράχυνση του τρόπου χορήγησης της τρίτης δόσης συμβάλλει στη μέγιστη προστασία από τη μετάλλαξη».

Τα τρία τα ερωτήματα που μας ενδιαφέρουν

Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός

Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει τα αντισώματα και να διαταράσσει τον ανοσολογικό μηχανισμό

Πόσος επιβαρυντικός είναι αν δηλαδή αυξάνει τις εισαγωγές ή και τους θανάτους

Ήδη, έχει επιβεβαιωθεί η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής. Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από’ ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη Δέλτα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για το ζήτημα των μηχανισμών της ανοσίας, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων είναι υπερτετραπλάσιος ή υπερτριπλάσιος. Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή.

Η θέση πολλών ειδικών -και του Φάουτσι- είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι εξαιρετικά απίθανο να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο απαιτούνται μελέτες για να το αποδείξουν. Το στοιχείο είναι αισιόδοξο, σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αντιτάσσεται η τρίτη δόση, που παρέχει υψηλή προστασία. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την εμφάνιση της Όμικρον, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης και την έναρξη του χειμώνα, επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε για τη χορήγησή της στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις ή προηγηθείσα λοίμωξη.

Η πιθανή σκέψη ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα