Εμβόλιο κορονοϊού: Τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 40-44

Εμβόλιο κορονοϊού: Τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 40-44
Εμβόλιο Astra Zeneca Shutterstock

Στις 29 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 και την 1η Μαΐου για τους 45-49 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πότε θα ενταχθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τις ηλικίες 30-39 ετών, και όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, την επομένη για όποιον δηλώσει θα μπορέσει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 θα γίνει στις 29 Απριλίου, με το εμβόλιο της AstraZeneca και 1η Μαΐου για 45-49 ετών.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΜβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι τα mRna εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή για τις εγκύους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε τα στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν υπάρχει ένα σήμα ανησυχίας σχετικά με τον εμβολιασμό και την κύηση. Από 90 χιλιάδες κυήσεις με mRna εμβόλια προκύπτουν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός με mRna εμβόλια είναι ασφαλής. Θυμίζουμε ότι mRna εμβόλια είναι αυτά της Pfizer και της Moderna.

Σχετικά με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιικό φορέα ( Johnson & Johnson και AstraZeneca) υποστήριξε ότι «κατά 99,9%» είναι και αυτά ασφαλή κατά την κύηση».

Ο μόνος λόγος που ακόμα μειονεκτούν σε σχέση με τα υπόλοιπα είναι διότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση τους κατά την κύηση.

Η κ. Θοεδωρίδου, πάντως, τόνισε ότι αν μία γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση χωρίς να το γνωρίζει ότι είναι έγκυος, με εμβόλιο της AstraZeneca ή της Johnson & Johnson, αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να διακόψει την κύηση.

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Χρειαζόμαστε, όμως, τα γραπτά τεκμηριωμένα στοιχεία. Είναι προτιμότερο για μία έγκυο μέχρι να προκύψουν αυτά τα στοιχεία να εμβολιαστεί με mRna εμβόλια για 100% σιγουριά» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα