Μπάχαλο με τους οδοντιάτρους: Επανεξετάζεται το υποχρεωτικό rapid test για επίσκεψη

Μπάχαλο με τους οδοντιάτρους: Επανεξετάζεται το υποχρεωτικό rapid test για επίσκεψη
Pixabay.com

Επιφυλάξεις για την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν rapid test προκειμένου να πάνε στον οδοντίατρο διατηρεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Την πρόθεση της να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα διενέργειας rapid test προκειμένου ένας πολίτης ακόμη και εμβολιασμένος να επισκεφτεί τον οδοντίατρο, εκφράζει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Σύντομα λοιπόν θα προχωρήσει σε διευκρινίσεις μετά και τις σχετικές αναφορές της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα η τελευταία έχει αναθέσει στον ΠΙΣ και στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία να ορίσουν ποιες ιατρικές πράξεις παράγουν αερόλυμα το οποίο και να θέτει σε κίνδυνο μόλυνσης το γιατρό και το περιβάλλουν το και ανάλογα με τις σχετικές εισηγήσεις να καθοριστούν οι περιπτώσεις των υποχρεωτικών rapid test.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην προσφάτως εκδοθείσα Κ.Υ.Α. και αφορούν μεταξύ άλλων και την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση στα μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Σε ψήφισμα τους που απέστειλαν προς τον Υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και συνυπέγραψαν σχεδόν όλοι οι Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, ζητούν την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς ορισμένα από τα μέτρα που περιγράφονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση Ν.4820/21 και σχετικές Κ.Υ.Α. (διενέργεια rapid test σε θεραπείες με αερόλυμα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθούν στα οδοντιατρεία λόγω της πολλαπλότητας των απαραίτητων επισκέψεων, που απαιτούν οι περισσότερες οδοντιατρικές θεραπείες αλλά και λόγω της μετακύλισης ενός ακόμα οικονομικού βάρους στους ασθενείς.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης, «δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν οι ασθενείς με ένα επιπλέον κόστος, αν αναλογιστούμε ότι πολλές φορές ο οδοντιατρικός ασθενής δεν ολοκληρώνει τη θεραπεία του σε μία μόνο επίσκεψη. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι λόγω του συγκεκριμένου κόστους, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επισκέψεις στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της στοματικής του υγείας».

Να αναφέρουμε ακόμη ότι νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος είχε επισημάνει στο ΣΚΑΪ ότι «Εφόσον αντιδρούν και οι ίδιοι οι οδοντίατροι στο μετρό διενέργειας rapid test και από τους εμβολιασμένους πολίτες, λογικά το μετρό δε θα έπρεπε να υπάρχει» . Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί. Τόνισε, επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως τα μέτρα είναι αναγκαία, είτε είναι οριζόντια είτε όχι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα