Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο ύπνος με την κόπωση

Έρευνα: Δεν σχετίζεται ο ύπνος με την κόπωση

Σουηδός ερευνητής υποστηρίζει ότι η διάρκεια του ύπνου δεν επηρεάζει την κόπωση, που νιώθουμε

Ελάχιστη, είναι η σχέση που έχει η διάρκεια του συνηθισμένου ύπνου ενός ανθρώπου κι η σωματική κόπωση που νοιώθει, υποστήριξε ένας Σουηδός ερευνητής.

“Η διάρκεια του ύπνου δεν αποτελεί ένα καλό μέτρο για να αναλύσουμε εάν κοιμόμαστε αρκετά ή όχι”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και ειδικός στο στρες Τόμπγερν Άκερστεντ.

“Όλα αυτά οφείλονται σε γονιδιακή προδιάθεση και εξαρτώνται από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας”, επεσήμανε ο ίδιος.

Η ερευνητική του ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά την ολοκλήρωση τριών μελετών, σε μία εκ των οποίων εξέτασε της συνήθειες ύπνου περίπου 6.000 προσώπων.

“Εάν αισθάνεστε ευεξία και δυναμισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε κοιμηθεί αρκετά”, πρόσθεσε ο Άκερστεντ.

Τα τελικά στοιχεία της έρευνας, που αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη του έτους, εμφανίζουν κατά μέσο όρο μία μέση διάρκεια ύπνου έξι ωρών και 55 λεπτών την εβδομάδα και μίας ώρας επιπλέον όταν δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεαροί έχουν ανάγκη από ένα οκτάωρο ύπνου κατά μέσον όρο, ενώ η ίδια διάρκεια για τους άνω των εξήντα ετών μειώνεται στις έξι ώρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα