Υπάρχουν ΜΕΘ για VIP; - Τι συμβαίνει τελικά με τη διαθεσιμότητα

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid19
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Covid19 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τον ακριβή χάρτη των κλινών ΜΕΘ ανά την Επικράτεια αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτεί κανείς διάφορα σενάρια περί πληρότητας ή όχι.

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργού Υγεία Θάνου Πλεύρη σχετικά με τις αναφορές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκου περί κλινών ΜΕΘ για VIP. Η αλήθεια είναι πως σε περίοδο πανδημίας θα ήταν εγκληματικό να υπάρχουν 47 κενές κλίνες ΜΕΘ όταν καθημερινά πάνω από 100 διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός εντατικής.

Όμως με βάση τα στοιχεία για 1300 ΜΕΘ αφήνονται περιθώρια κάποιος να σκεφτεί ότι μπορεί και να υπάρχουν κενές ΜΕΘ ως... καβάτζες. Μάλιστα σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Πάνο Παπανικολάου, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν μονάδες οι οποίες διατηρούνται κενές ειδικά σε πανεπιστημιακές κλινικές και τις οποίες διαχειρίζονται καθηγητές που τα πηγαίνουν καλά με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

ADVERTISING

Όμως και τα νούμερα που αναφέρονται προκαλούν εύλογα ερωτήματα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, στις 27 Νοεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κύριος Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στο ΕΣΥ είναι 1300 και ότι επιπρόσθετα έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Υγείας και όλες τις κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Ακόμη και αν ήτανε υπερβολή αυτό που ανέφερε ο υπουργός αυτό που οφείλει να κάνει το υπουργείο υγείας είναι να μας αναφέρει ανά νοσοκομείο πόσες είναι οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει το καθένα όπως και πόσες κλίνες ΜΕΘ έχει δεσμεύσει από κάθε ιδιωτική κλινική, αναφέρει στο NEWS 24/7 ο κ. Παπανικολάου.

"Η πραγματικότητα ποια είναι: στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λειτουργούν περίπου 1000 κλίνες ΜΕΘ και οι οποίες είναι λιγότερες από τις εξοπλισμένες οι οποίες είναι 1092. Από τις τελευταίες πολλές δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν περίπου 1000. Επίσης από τον ιδιωτικό τομέα η δέσμευση ΜΕΘ για περιστατικά μη covid είναι λιγότερες από 100" αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

"Επίσης με βάση τα στοιχεία που έχω, νοσηλεύονται στο ΕΣΥ 595 με 600 ασθενείς με κορονοϊό σε ΜΕΘ κι άλλοι 500 περίπου σε κλίνες ΜΕΘ non covid, συνολικά δηλαδή 1100. Όμως στις 6 Δεκεμβρίου 2021 σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαμε 714 άτομα διασωληνωμένους λόγω κορονοϊού. Την ίδια μέρα το μεσημέρι η επίσημη πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, αναφέρει εκτός ΜΕΘ 154 εκ των οποίων περίπου 120 πάσχουν από κορονοϊό. Με βάση δηλαδή τα στοιχεία εκείνα υπήρχε πληρότητα σε ΜΕΘ 120%, και γι' αυτό οι διασωληνωμένοι ήταν εκτός ΜΕΘ".

Την ίδια στιγμή όμως, στο επίσημο site της Κυβέρνησης σχετικά με την πορεία της επιδημίας, φαινόταν κάλυψη κατά 98%.

Από αυτό συνάγεται και το συμπέρασμα ότι υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ οι οποίες ίσως και να φυλάγονται για ειδικές περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΣΥ, Κορονοϊός

24Media Network