Γιατί πρέπει να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος

Γιατί πρέπει να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη των εναλλακτικών μορφών καπνίσματος
Φωτογραφία αρχείου 123rf.com

Το ζήτημα της εξισορρόπησης μεταξύ κινδύνου και οφέλους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

Σε μια περίοδο που το σύνολο των ανεπτυγμένων κοινωνιών αναζητά διέξοδο ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από το κάπνισμα, η χρήση εναλλακτικών μορφών «καπνίσματος» αποτελούν σημαντική λύση η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τις Κυβερνήσεις. Μια τέτοια λύση αποτελούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, και αυτή είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από την Πολιτεία.

Τελευταία έχει ανοίξει ο διάλογος για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα αναπτύχθηκε και στο 4o Επιστημονικό Συνέδριο για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού (4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & Policy) που έγινε πρόσφατα.

Ο Kenneth Warner, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, ένας «γκουρού» στον τομέα της μείωσης της βλάβης από τον καπνό στην ομιλία του «Το ζήτημα της εξισορρόπησης μεταξύ κινδύνου και οφέλους από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, μίλησε για την ανάγκη να συνεχιστεί η συγκεκριμένη συζήτηση, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα πρόσφατης εργασίας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Public Health τον Αύγουστο του 2021.

Η δημοσίευση περιγράφει την κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας και οι μη κυβερνητικές ιατρικές και υγειονομικές οργανώσεις επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στους κινδύνους για τα παιδιά αλλά όχι στα πιθανά οφέλη για τους ενήλικες καπνιστές.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει τη διακοπή του καπνίσματος με βάση τα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών στον ευρύτερο πληθυσμό, τα δεδομένα πωλήσεων τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε συνδυασμό με έρευνα που καταδεικνύει τις συνέπειες των πολιτικών που περιορίζουν το άτμισμα και την εμπειρία από τη μείωση της βλάβης.

Ειδικότερα, τέσσερις πληθυσμιακές μελέτες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι το άτμισμα αύξησε τη διακοπή του καπνίσματος κατά 10-15%, όπως εξήγησε ο ομιλητής, ένα εύρημα που συνάδει με το σχεδόν διπλασιασμό της επιτυχίας διακοπής της προσπάθειας που βρέθηκε σε κλινικές μελέτες. Μελέτες πληθυσμού δείχνουν επίσης ότι η τακτική και η συχνή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου οδηγεί σε αυξημένη διακοπή του καπνίσματος, ενώ η σπάνια χρήση όχι.

Επίσης τα στοιχεία πωλήσεων δείχνουν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ πωλήσεων τσιγάρων και ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ μια σειρά οικονομικών μελετών δείχνουν μείωσητης ζήτησης τσιγάρων έναντι των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα.

Ο καθηγητής Warner επεσήμανε τις κύριες ανησυχίες σχετικά με το άτμισμα των νέων, δηλαδή ότι το άτμισμα μπορεί να προκαλέσει εθισμό στη νικοτίνη, και ότι επίσης ότι νέοι που δεν καπνίζουν ξεκινώντας τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να οδηγηθούν στο να δοκιμάσουν το κάπνισμα τσιγάρων. Επίσης σημείωσε ότι η νικοτίνη μπορεί αν είναι επιβλαβής για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νέων.

«Αν και είναι πιθανό ότι κάποιοι νέοι μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη με το άτμισμα, ο αριθμός είναι πιθανώς σχετικά μικρός» είπε ο καθηγητής Warner, «ενώ το συχνό άτμισμα είναι πολύ συχνότερο στους νυν ή πρώην νέους καπνιστές, οι οποίοι είχαν ήδη εθιστεί στη νικοτίνη πριν ξεκινήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με τους μη καπνιστές» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη δεύτερη ανησυχία, πρόσθεσε, οι περισσότερες σχετικές μελέτες δεν έχουν ελεγχθεί για τη συνάφειά τους, ενώ η ανησυχία για τη βλάβη του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου των νέων βασίζεται σε μελέτες σε ζώα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση νικοτίνης από τους νέους με μεταγενέστερα δυσμενή αποτελέσματα.

Για διάφορους λόγους, σημείωσε ο ομιλητής, φαίνεται απίθανο, για τους νέους στο σύνολό τους, το άτμισμα να δημιουργεί επικίνδυνα επίπεδα έκθεσης σε νικοτίνη που δεν θα είχαν συμβεί απουσία ατμίσματος.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να βρεθεί το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για τους νέους με τα πιθανά οφέλη για τους ενήλικες καπνιστές όσο αφορά στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η έντονη έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στις δυσμενείς επιπτώσεις στους νέους, σύμφωνα με τον καθηγητή Warner, πιθανότατα να μειώνει τη διακοπή του καπνίσματος από ενήλικες, καθώς οι περισσότεροι ενήλικες πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι τουλάχιστον το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα.

«Ορισμένες πολιτικές που προσανατολίζονται προς έναν στόχο βλάπτουν έναν άλλο, επομένως πρέπει να αναζητήσουμε πολιτικές που να αντιμετωπίζουν εποικοδομητικά έναν στόχο με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για τον άλλο», πρόσθεσε ο καθηγητής, και έδωσε μερικά παραδείγματα τέτοιων πολιτικών.

Εν κατακλείδι ο καθηγητής Warner σημείωσε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη διακοπή του καπνίσματος μέσω του ατμίσματος. Η ικανότητα της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων να προάγουν τη διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική και αξίζει περισσότερης προσοχής, καθώς το να βοηθηθούν οι ενήλικες καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα