Γρίπη: Ρεκόρ εμβολιασμού από τους επαγγελματίες υγείας

Γρίπη: Ρεκόρ εμβολιασμού από τους επαγγελματίες υγείας

Ο 1 στους 3 εργαζόμενους στα νοσοκομεία και ο 1 στους 2 στα κέντρα της ΠΦΥ εμβολιάστηκαν έναντι του ιού.

Εξαιρετικά θετικά μηνύματα παρουσιάζει η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας κατά της γρίπης σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία αφορούν τόσο στα νοσοκομεία όσο και τα κέντρα υγείας της χώρας. Συγκεκριμένα ο 1 στους 3 επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία και το 1 στα 2 άτομα από το προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο το φθινόπωρο ενόψει της έναρξης της περιόδου έξαρσης της γρίπης.

Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο γρίπης (2018-2019), σημειώνεται σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων (στοιχεία σε σύνολο 100 νοσοκομείων - 93 δημόσια, 1 στρατιωτικό & 6 ιδιωτικά νοσοκομεία - που έστειλαν αποτελέσματα μέχρι 31.1.20 (από 27,2% σε 34,3%) όσο και στο προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (από 39,8% σε 50,7%).Η εφετινή περίοδος γρίπης εκτιμάται ότι θα κλείσει με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικής προστασίας της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, η εμβολιαστική κάλυψη στο ΕΣΥ έχει ενταθεί, γεγονός που καταδεικνύει, την μεθοδική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την μεγιστοποίηση των εμβολιαστικών ωφελειών, το συστηματικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και την εμπέδωση από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας, της αυτοπροστασίας αλλά και της αίσθησης ευθύνης έναντι των ασθενών. Στη χώρα μας η Επιτροπή Εμβολιασμού Επαγγελματιών Υγείας κατήρτισε ένα πλήρες εγχειρίδιο για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο υγειονομικής μονάδας το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις δομές υγείας.

Ο εμβολιασμός των ατόμων που εργάζονται σε δομές υγείας θεωρείται ύψιστης σημασίας προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης στους νοσηλευόμενους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες που επισκέπτονται τα κέντρα υγείας. Να αναφέρουμε ακόμη ότι τα προηγούμενα χρόνια οι επαγγελματίες υγείας δεν εμφανίζονταν ιδιαίτερα «διατεθειμένοι» να εμβολιαστούν. Σε ένα βαθμό αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία για τα νοσοκομεία όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλότερη του μέσου όρου των ανεπτυγμένων χωρών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γρίπη, Εμβόλιο
SHARE:

24Media Network