Η κατάθλιψη 'τσακίζει' την Ελλάδα

Η κατάθλιψη 'τσακίζει' την Ελλάδα

Τρεις τους δέκα άνδρες και επτά στις 10 γυναίκες πάσχουν από κατάθλιψη. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ο συνολικός αριθμός των ατόμων με κατάθλιψη, αριθμός που ισοδυναμεί με το 4,4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι:

-το 4,7% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009 (2,6%)

-η κατάθλιψη παρουσίασε αύξηση 80,8%, περισσότερο στις γυναίκες

-το 11,3 % αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του

-το 13,6% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να λάβει ιατρική φροντίδα ή θεραπεία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατάθλιψη φέρεται να εμφανίζουν τρεις στους δέκα άνδρες και σχεδόν επτά στις δέκα γυναίκες. Ακόμη, το 7,6% του πληθυσμού πάσχει από αγχώδεις διαταραχές, το 1,7% από άλλες ψυχικές διαταραχές. Επιπλέον, το 38,3% δήλωσε ότι βίωσε «αρνητικά» συναισθήματα, ενώ για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στην έρευνα ερώτημα αναφορικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό και τη συχνότητα εμφάνισης του. Σύμφωνα με τις απαντήσεις, «σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να μη ζει ή να βλάψει τον εαυτό του», έκανε το 3,3% του πληθυσμού.

Για το έτος 2017,  η  Παγκόσμια  Ημέρα  Υγείας (World Health Day) είναι αφιερωμένη στην   Κατάθλιψη   με θέμα,   «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε» (Depression:

Let’s talk). Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που φυσιολογικά  κάθε άτομο  απολαμβάνει, συνοδευόμενη  με αδυναμία να φέρει εις πέρας  καθημερινές δραστηριότητες, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Αν και η κατάθλιψη επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις χώρες, ο κίνδυνος εμφάνισής της αυξάνεται από τη φτώχεια, την ανεργία, γεγονότα όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου ή ο χωρισμός από μία σχέση, σωματικές ασθένειες και προβλήματα που προκαλούνται από το αλκοόλ και τη χρήση τοξικών ουσιών.

Η κατάθλιψη προκαλεί ψυχική οδύνη και επιδρά στην ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν ακόμα και τις ευκολότερες καθημερινές εργασίες, με συχνά καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις τους με την οικογένειά τους, τους φίλους, τους συναδέλφους και άμεση επίδραση στην ικανότητά τους να εργάζονται και να έχουν εισόδημα.

Η κατάθλιψη είναι δυνατόν  να οδηγήσει σε αυτοκτονία και  είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα άτομα 15 – 29 ετών,  που πάσχουν   από αυτή. 

Η κατάθλιψη θεωρείται ασθένεια ή κλινική κατάθλιψη,  όταν  τα συναισθήματα που περιγράφτηκαν προηγουμένως  εκδηλώνονται  σοβαρά, διαρκούν για αρκετές εβδομάδες και αρχίζουν να   επηρεάζουν το πεδίο της εργασίας και το τον βαθμό της κοινωνικής ζωής.  Η κατάθλιψη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και συμπεριφέρονται καθώς και τις σωματικές τους λειτουργίες. Κάποια από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι:

1. να νιώθει κάποιος ότι είναι ασήμαντος, αβοήθητος και χωρίς ελπίδες

2. να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το φυσιολογικό

3. να τρώει περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο

4. να δυσκολεύεται στη συγκέντρωση ή στη λήψη αποφάσεων

5. να παρουσιάζει μειωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δραστηριότητες

6. να έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα

7. να αποφεύγει τους άλλους ανθρώπους

8. να έχει συναισθήματα φορτισμένα με λύπη ή θλίψη

9. να νιώθει ενοχή χωρίς να υπάρχει λόγος

10 να εμφανίζει έλλειψη ενέργειας και αισθήματα κόπωσης

11. να διατυπώνει σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικής διάθεσης.

 ΝΔ: Εξεταστική για την Υγεία όχι έως το 2014 αλλά μέχρι σήμερα
Γιατί δυσκολευόμαστε να αδυνατίσουμε όσο μεγαλώνουμε
SHARE:

24Media Network