Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 200 τα κρούσματα – Τι συστήνουν οι ειδικοί για τα εμβόλια

Ιλαρά: Ξεπέρασαν τα 200 τα κρούσματα – Τι συστήνουν οι ειδικοί για τα εμβόλια
Εμβολιασμός (αρχείου) Eurokinissi

Στα 215 ανέρχονται τα κρούσματα της Ιλαράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται “ελεγχόμενη” οι ειδικοί επιμένουν στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν εμβολιαστεί,  με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 215,  ήτοι 177 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα, 32 πιθανά με συμβατή κλινική εικόνα και 6 ενδεχόμενα με συμβατή κλινική εικόνα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των κρουσμάτων αυτών, το 70% έως 75% αφορούν παιδιά από την κοινότητα των Ρομά, περίπου 15% είναι άτομα του γενικού πληθυσμού και περίπου 10% είναι μετανάστες, “σχεδόν αποκλειστικά παλαιών κυμάτων μετανάστευσης και όχι του πρόσφατου προσφυγικού κύματος”, αναφέρει ο καθηγητής του Τομέα Υγείας του Παιδιού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, από τα 215 κρούσματα, τα 23 αφορούν σε αλλοδαπούς και τα 192 σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κατά κύριο λόγο από την κοινότητα των Ρομά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 36 κρούσματα που χαρακτηρίζονται ως Έλληνες πολίτες ηλικίας 25-44 ετών, που ανήκουν στο γενικό πληθυσμό.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 78 αφορούν σε παιδιά έως 14 ετών. Και σε αυτή την κατηγορία η πλειοψηφία αφορά σε παιδιά της κοινότητας των Ρομά. Οι ειδική επισημαίνουν ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εμφανίζονται στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

Κατά κύριο λόγο, επιδημική έξαρση της νόσου παρατηρείται στη νότια Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική όπου έχουν καταγραφεί 152 περιστατικά. Στην υπόλοιπη επικράτεια, έχουν καταγραφεί 51 περιστατικά στην Πελοπόννησο, ενώ κρούσματα έχουν ακόμη καταγραφεί σε Εύβοια, Λέσβο, Αιτωλοακαρνανία, Κοζάνη, Δωδεκάνησα και Ηράκλειο Κρήτης.

Ένας στους δύο ασθενείς χρειάστηκε νοσηλεία

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευθεί, ήτοι 111 από τα 215 κρούσματα. Το 8% των κρουσμάτων εμφάνισε επιπλοκές: Ένας ασθενής πνευμονία, εννέα εγκεφαλίτιδα, τρεις κερατίτιδα και τέσσερις βρογχίτιδα, ενώ σε μία περίπτωση παρουσιάστηκε ήπια ηπατική διαταραχή.

Η ανάγκη του εμβολιασμού

Στην ειδική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα