ΙΣΑ: Η ομοιοπαθητική πρέπει να διενεργείται αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης EUROKINISSI

Τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ για την άσκηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από μη γιατρούς απορρίπτει με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υποστηρίζοντας πως "ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της Ομοιοπαθητικής στο λυκόφως της νομιμότητας".

Τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για την άσκηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από μη γιατρούς απορρίπτει με ομόφωνη απόφασή του το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), καθώς, όπως υποστηρίζει, «ανοίγει ο δρόμος για παράνομη άσκηση της ιατρικής που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια Υγεία».

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, καθηγητή Κ. Μάρκου, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «η εν λόγω απόφαση, με πλήθος αντιφατικών σκέψεων, ανοίγει τον δρόμο για την ανεξέλεγκτη άσκηση της Ομοιοπαθητικής στο λυκόφως της νομιμότητας».

ADVERTISING

Ο ΙΣΑ διερωτάται «πώς είναι δυνατόν η Ομοιοπαθητική να μην είναι ιατρική πράξη, ενώ τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι πλήρως κατοχυρωμένα μετά την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία;». Προσθέτει, επίσης, ότι «η συγκεκριμένη θεραπευτική πρακτική πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από γιατρούς που λογοδοτούν στους οικείους Ιατρικούς Συλλόγους και έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς, υπό τον έλεγχο των θεσμικών οργάνων».

Καταγγέλλει, τέλος, ότι η εν λόγω εισήγηση «δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις των Ιατρικών Συλλόγων για το σοβαρό αυτό θέμα, καθώς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εναρμόνισης και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος περιλαμβάνει την ομοιοπαθητική στην παραδοσιακή ιατρική και συστήνει στα κράτη μέλη του να την εντάξουν στα εθνικά συστήματα υγείας».

SHARE:

24Media Network