Καθηγητής φαρμακολογίας για ρεμδεσιβίρη: Καθόλου καλά τα πρώτα αποτελέσματα

Καθηγητής φαρμακολογίας για ρεμδεσιβίρη: Καθόλου καλά τα πρώτα αποτελέσματα
Γιατρός σε νοσοκομείο. AP

Επιφυλακτικός για την ουσία ρεμδεσιβίρη εμφανίζεται καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, αναφέροντας πως τα πρώτα αποτελέσματα απο τις κλινικές μελέτες δεν είναι καθόλου καλά.

“Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες για το φάρμακο ρεμδεσιβίρη, δεν είναι καθόλου καλά” είπε ο καθηγητής φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας προσθέτοντας οτι “δεν φαίνεται να έχει σημαντική στατιστική διαφορά, όχι από άλλο φάρμακο, αλλά από το placebo”.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον Status FM, συμπλήρωσε οτι «ακόμη και μία μικρή διαφορά στη γρηγορότερη ανάρρωση, που φαίνεται να φέρνει, είναι στα όρια του πιθανού σφάλματος και το εξηγούμε μέσω της μεροληψίας των ερευνητών”.

“Επομένως δεν έχει κάτι να μας δείξει, δεν μειώνει καθόλου τους θανάτους, δεν μειώνει τη βαριά έκταση, το αν κάποιος είναι να γίνει ούτως ή άλλως καλά και θα βγει μια  μέρα νωρίτερα από το νοσοκομείο, δεν είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν ξέρω γιατί έγινε όλος αυτός ο ντόρος, προφανώς είναι οικονομικοί οι λόγοι κι όχι πραγματικοί. Είναι λίγο απογοητευτικό όλο αυτό…” τόνισε μεταξύ άλλων o κ. Κούβελας.

Υπενθυμίζεται οτι η  Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση έκτακτης ανάγκης ώστε το φάρμακο ρεμδεσιβίρη να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον κορονοϊό, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή (01/05).

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά ως θεραπεία για τον Έμπολα, μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κορονοϊού από 15 σε 11 ημέρες σε μια αμερικανική δοκιμή που αφορούσε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μια κινεζική μελέτη αμφισβήτησε τη χρησιμότητα του φαρμάκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα