Κικίλιας: Ανοίγει στις 29 Μαΐου για τις ηλικίες 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια

Κικίλιας: Ανοίγει στις 29 Μαΐου για τις ηλικίες 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας Eurokinissi

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας από το Σάββατο 29/5 οι ηλικίες 30-34 ετών θα έχουν πρόσβαση και στα 4 εγκεκριμένα εμβόλια.

Ανοίγει το Σάββατο 29/5 για τις ηλικίες 30-34 η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια, ηλικιακή ομάδα η οποία μέχρι σήμερα είχε πρόσβαση μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικία 35-39 και ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 102.000 ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα φαίνεται να ανοίγει νωρίτερα από το σχετικό σχεδιασμό καθώς έτσι θα είναι διαθέσιμα και άλλα εμβόλια πέρα από αυτό της AstraZeneca.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί πάνω από 5 εκατομύρια εμβόλια στην Ελλάδα και η «Επιχείρηση Ελευθερία τα πηγαίνει εξαιρετικά» σύμφωνα με τον κ. Κικίλια.

Αυτό αποτυπώνεται στον 7ημερο κυλιόμενο μ.ορο εμβολιασμών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει στην 3η θέση μεταξύ 27 χωρών της Ε.Ε. στο ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων με 17,62%.

Τι ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το πρόγραμμα, μετά και τη σχετική συζήτηση που έγινε στην επιτροπή η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως είπε και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους, η δεύτερη δόση συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Είπε ότι οι κίνδυνοι καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου. Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί περίπου 1500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνηση.

Οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες υποχωρούν

Ο υπουργός ανέφερε ότι σε όλες τις Περιφέρειες της χώρες παρατηρείται σταθεροποίηση και υποχώρηση των κρουσμάτων «χωρίς να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να εφησυχάζουμε» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Ο 7ημερος κυλιόμενος μ. όρος κρουσμάτων φτάνει τα 1.775 ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη. Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων στις νεαρότερες ομάδες συνεχίζεται για 3η σερί εβδομάδα. Επιπλέον, η θετικότητα παραμένει σταθερά κάτω από το 4%.

Τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 16.838 υποχωρώντας σημαντικά την περασμένη Τετάρτη ήταν πάνω από 20 χιλιάδες. Οι νοσηλευόμενοι έχουν μειωθεί στους 3.047 από τους 3.790 την περασμένη Τετάρτη.

Όσον αφορά στις εισαγωγές εμφανίζουν τάσεις υποχώρησης. Ο μ.όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από 400

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα