Κικίλιας για Κοροναϊό: Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα για τα fake news

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Υπουργός Υγείας προτρέπει την Ελληνική Κοινωνία να ενημερώνεται μόνο μέσω της επίσημης οδού.

Ιδιαίτερα έντονος σχετικά με τις κατά καιρούς αναφορές για τα ύποπτα κρούσματα κοροναϊού που εξετάζονται στη χώρα, ήταν σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον Ant1. όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "Εάν δούμε ότι χρειάζεται, θα λάβουμε μέτρα εναντίον όλων όσοι διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για τον νέο κοροναϊό και τρομοκρατούν την ελληνική κοινωνία. 

Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής: 

Για τα αποτελέσματα του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. και την πρόταση της Ελλάδας σημείωσε ότι "Είναι προφανές ότι το θέμα του νέου ιού είναι ένα θέμα Δημόσιας Υγείας που απασχολεί όλο τον πλανήτη. Βεβαίως, το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην Κίνα, που θέλω να ομολογήσω ότι λαμβάνει πολύ σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό του ιού, αλλά όπως γνωρίζετε ο ιός δεν έχει σύνορα. Υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς από χώρα σε χώρα. Όλες οι χώρες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό κάνουν και οι Ευρωπαίο εταίροι μας, αυτό κάνουμε και εμείς. Συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC". 

Συμπλήρωσε ακόμη ότι "Σε ό,τι έχει να κάνει με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αλληλεγγύη των κρατών και το σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, συμφωνήσαμε αν και εφόσον παραστεί ανάγκη – και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που το προσυπέγραψε αυτό – να υπάρχει ένας μηχανισμός προμήθειας φαρμάκων ή προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων ή μασκών για παράδειγμα. Αν βρεθεί κάποια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έλλειψη, να στηριχθεί. Να στηριχθούν και τρίτες χώρες που έχουν πιο ανίσχυρα υγειονομικά συστήματα από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών και βέβαια η Κίνα στην πολύ μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνει. Και επειδή η πληροφορία είναι το όπλο για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων στις ημέρες μας, η εισήγηση που κάναμε εμείς ως Ελλάδα, αφορά στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας on time, μιας πλατφόρμας δεδομένων για τον ιό στην Ευρώπη. Ποια είναι αυτά τα περιστατικά τα οποία είναι επικίνδυνα, ποια έρχονται, ποια ελέγχονται, ποια είναι θετικά, ποια αρνητικά, ποια η επιδημιολογική αλληλουχία, πώς αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή, ποια οδηγούνται σε ίαση. Είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες και στις Βρυξέλλες αλλά είδα και τον Γερμανό ομόλογό μου να διάκειται θετικά προς αυτό. Αυτό αν δημιουργηθεί στη μονάδα του χρόνου, θα προσφέρει στους επιστήμονές μας σημαντικά εργαλεία. Και βέβαια για λόγους προσωπικών δεδομένων, που είναι ευαίσθητα και σημαντικά, πρόσβαση σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα έχουν μόνο οι ιατρικές task forces των χωρών, σε ό,τι έχει να κάνει με την άμεση επέμβαση σε σχέση με τον ιό. Για το ενδεχόμενο κρούσματος κορονοϊού. 

Παράλληλα τόνισε με έντονο ύφος ότι " Θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ως Υπουργός Υγείας, ότι συνιστώ να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και εμπεριστατωμένη επιστημονική ενημέρωση από τους ειδικούς. Χωρίς ραθυμία και υπολογίζοντας τις σημαντικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτός ο ιός για τη Δημόσια Υγεία. Αλλά δεν θα σπείρουμε τον πανικό. Θα ενημερώνουμε σωστά και υπεύθυνα τους πολίτες, με έμφαση στην πρόληψη. Συνιστώ σε όλους πολύ μεγάλη προσοχή για τα θέματα Δημόσιας Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα λάβει, αν χρειαστεί, συγκεκριμένα μέτρα για αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο καλό. Τα θέματα υγείας είναι στο Σύνταγμά μας. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πανικοβάλλει τον κόσμο. Από τα δείγματα που ελέγχονται κάποια έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κάποια άλλα πολλά δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Και αυτό είναι το σωστό. Γιατί υπάρχουν τα προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες. Εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες ότι υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει ένα περιστατικό. Αμέσως εμείς θα φροντίσουμε, έτσι ώστε να διακόψουμε την αλυσίδα της μετάδοσης. Να βρούμε από πού έχει προέλθει. Να ερευνήσουμε με τα εργαστήριά μας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, να έχουμε τα ακριβή αποτελέσματα και να θωρακίσουμε τον πληθυσμό. Και τώρα και στον Sars παλιότερα και γενικά στις κρίσεις της Δημόσιας Υγείας χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή εκτίμηση των γεγονότων. Το κάνουμε καθημερινά με ένα πρωτόκολλο το οποίο υπάρχει σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι ο ΕΟΔΥ, το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ, τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, οι ειδικοί επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που μας συμβουλεύουν καθημερινά και η on line επικοινωνία που έχουμε με το ECDC και τον ΠΟΥ, από τους οποίους παίρνουμε οδηγίες". 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κικίλιας, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network