Κορονοϊός: 1000 κρούσματα σε παιδιά μέσα στον Φεβρουάριο-Προβληματισμός για τα σχολεία

Κορονοϊός: 1000 κρούσματα σε παιδιά μέσα στον Φεβρουάριο-Προβληματισμός για τα σχολεία
Μαθητές Γυμνασίου. Eurokinissi

Συνολικά περίπου 2000 νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άτομα κάτω των 17 ετών στη χώρα από τις 11/1. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επέκταση των μεταλλάξεων ίσως αλλάξει το σκεπτικό για τα σχολεία.

Μόνο απαρατήρητο δεν περνά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες το 1 στα 8 νέα κρούσματα εντοπίζεται σε παιδιά, γεγονός που ανησυχεί και που θέτει σε νέα βάση τα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Συνολικά από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία έχουν εντοπιστεί περίπου 2000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων. Η εξέλιξη της επιδημίας σε αυτή την κατηγορία, θέτει υπό νέο πρίσματα και το πως θα πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία.

Μάλιστα θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την αρχή του Φεβρουαρίου έχουν επιβεβαιωθεί 951 κρούσματα σε παιδιά, δηλαδή τα μισά από όσα έχουν εντοπιστεί από τις 11/1. Παράλληλα τα κρούσματα στις νεαρές αυτές ηλικίες προοδευτικά αυξάνουν το ποσοστό τους στα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα και με βάση τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ αποτελούν το 12,5%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή Φεβρουαρίου, στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν 7704 νέα κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά, τα 951 αφορούσαν σε διαγνώσεις ατόμων ηλικίας μέχρι 17 ετών δηλαδή το 12,5%. Μάλιστα χθες και την Κυριακή το ποσοστό ήταν 14% και πλέον, ήτοι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.

Στο πρόσφατο παρελθόν το υψηλότερο ποσοστό είχε διαπιστωθεί κατά την έξαρση του δεύτερου κύματος και μάλιστα στις 5 Νοεμβρίου (ποσοστό 9,8%). Να υπενθυμίσουμε δε ότι την περίοδο των πρώτων 2 εβδομάδων του lockdown σε σύνολο 50938 νέων κρουσμάτων είχαμε 3186 κρούσματα σε ηλικίες κάτω των 17 ετών ήτοι 6,25%. Ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στην εν λόγω ηλικία στο σύνολο των μηνών της επιδημίας.

Το γεγονός της εξάπλωσης του ιού στα παιδιά, αντικειμενικά στρέφει και τις σκέψεις στην επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, και δη της βρετανικής μετάλλαξης η οποία σύμφωνα με μελέτες φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των παιδιών. Αυτό αλλάζει σημαντικά κι τα δεδομένα που ανέφεραν ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τα παιδιά έναντι της ενδοοικογενειακής μετάδοσης.

Να επισημάνουμε ακόμη, ότι πλέον γίνονται και περισσότερα τεστ σε παιδιά. Όμως και πάλι δεν είναι μόνο ο απόλυτος αριθμός των νέων κρουσμάτων ο οποίος προβληματίζει, αλλά και η αναλογία με τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα.

Σχετικά με την επικινδυνότητα της νόσου, διαπιστώνεται ότι λόγω της σημαντικής αύξησης των μολύνσεων θα υπάρξουν και οι ελάχιστες αλλά σοβαρές περιπτώσεις. Συνολικά βλέπουμε νοσηλείες που δεν είναι ιδιαίτερα πολλές, εκτιμώνται σε περίπου 25-30. Πρόσφατα βέβαια σημειώθηκε και ο θάνατος ενός παιδιού που είναι και ο μόνος.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο το οποίο αναμένεται να συζητηθεί κατά τη συνολική επισκόπηση των δεδομένων της επιδημίας, την ερχόμενη Παρασκευή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η βαρύτητα του πλαισίου αυτού θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των νέων νοσηλειών οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 2000 σε απλές και σε πάνω από 300 σε ΜΕΘ. σήμερα, με αυξητικές όμως τάσεις.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα