Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο κατά της Όμικρον – Τι λένε Moderna, Pfizer και Sanofi

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για το εμβόλιο κατά της Όμικρον – Τι λένε Moderna, Pfizer και Sanofi
Εμβολιασμοί για τον κορονοϊό eurokinissi

Αρκετές επιλογές εμβολιασμού κατά των υπομεταλλάξεων της Όμικρον αναμένουμε όλοι το Φθινόπωρο. Σε αγώνα δρόμου οι φαρμακευτικές για να προλάβουν το χειμώνα.

Με νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού αναμένεται να “πλημμυρίσουμε” μετά το καλοκαίρι, καθώς οι πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου επιδιώκουν να αναπτύξουν τεχνητή ανοσία που θα προστατεύει και από την νόσηση από τον νέο εφιάλτη των υπομεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον.

Τα δύο γνωστά εμβόλια mRNA των Moderna και Pfizer φαίνεται να “ενσωματώνουν” στη δράση τους τις νέες υπομεταλλάξεις, όταν την ίδια στιγμή και το πρωτεϊνικό εμβόλιο των Sanofi-GSK κινείται σε μια ανάλογη κατεύθυνση.

Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να κάνουν τη δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση), ενώ αντίθετα νεότερες ηλικίες χωρίς κάποιο θέμα υγείας δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Sanofi-Gsk

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι φαρμακοβιομηχανίες Sanofi και GSK, αναπτύσσουν ένα εμβόλιο που προσφέρει υψηλή προστασία από την παραλλαγή Όμικρον. “Το εμβόλιο των Sanofi-GSK είναι το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο που διαπιστώνεται αποτελεσματικό σε κλινική μελέτη και σε περιβάλλον με υψηλή κυκλοφορία της παραλλαγής Όμικρον” ανέφερε η Sanofi σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται είναι ένα “διδύναμο” εμβόλιο καθώς βάζει στο στόχαστρο τόσο το αρχικό πανδημικό στέλεχος όσο και την παραλλαγή Βήτα που είχε αναγνωριστεί στη Νέα Αφρική αλλά πλέον έχει εκλείψει. Μελέτη σε 13.000 ενήλικες έδειξε ότι το εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα 64,7% έναντι συμπτωματικής Covid και 72% ειδικά κατά της Όμικρον –ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τα σημερινά εμβόλια.

Μεταξύ των εθελοντών που είχαν προηγουμένως νοσήσει με Covid, τα νούμερα ήταν ακόμα υψηλότερα, καθώς το εμβόλιο απέτρεψε το 75,1% των κρουσμάτων συμπτωματικής νόσου και το 93,2% των κρουσμάτων Όμικρον

Τι αναφέρει η Moderna

Σχετικά με τα υπάρχοντα εμβόλια, πριν μερικές μέρες, η Moderna δημοσίευσε αποτελέσματα για τη νέα αναμνηστική δόση που αναπτύσσει και τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο αυτό δημιουργεί 5 φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα σε σχέση με το προηγούμενο εμβόλιό της. Η νέα αναμνηστική δόση περιέχει το αρχικό εμβόλιο της Moderna (mRNA-1273 ή Spikevax), καθώς και ένα εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί ειδικά για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον.

Η νέα αναμνηστική δόση του εμβολίου της Moderna δημιούργησε επίσης 6 φορές περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα σε εθελοντές χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ή COVID-19 λοίμωξης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τις παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 ήταν 3 φορές χαμηλότερος σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα η ΒΑ.1.

Η Moderna υπέβαλε τα δεδομένα αυτά πριν από λίγες ημέρες στο FDA των ΗΠΑ με σκοπό να αντικαταστήσει με τη νέα έκδοση το εμβόλιο που χορηγείται σήμερα. Η εταιρεία ελπίζει ότι θα έχει διαθέσιμες δόσεις από το νέο αυτό εμβόλιο, το οποίο λέγεται διδύναμο mRNA-1273.214, στις αρχές Αυγούστου.

Οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 “αποτελούν μία νέα απειλή για την δημόσια υγεία”, ανέφερε ο Stéphane Bancel, CEO της Moderna, σε μία ανακοίνωσή του. “Θα υποβάλουμε άμεσα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στους ελεγκτικούς φορείς και ελπίζουν η χορήγηση των νέων δόσεων να ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό θα προλάβουμε την αύξηση των κρουσμάτων από τις νεότερες παραλλαγές του στελέχους Όμικρον που αναμένεται το επόμενο φθινόπωρο”, πρόσθεσε.

Τα τελευταία δεδομένα που παρουσίασε η Moderna ουσιαστικά εξηγούν περισσότερο τα αποτελέσματα που είχε δημοσιεύσει στις αρχές του Ιουνίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα