Κορονοϊός: Αμυδρά χαμόγελα από τη μείωση των διασωληνωμένων

Κορονοϊός: Αμυδρά χαμόγελα από τη μείωση των διασωληνωμένων
Νοσοκόμα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας covid-19 AP

Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας θεωρούν οι επιστήμονες, την υποχώρηση των διασωληνώσεων στα επίπεδα των 300. Κάτω από τους 1500 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19. Μόλις 100 εισαγωγές, και 144 εξιτήρια.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό οι οποίοι νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ διασωληνωμένοι, γεγονός που επιβεβαιώνει την σταθερή τάση αναχαίτισης της επιδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 300 δηλαδή 20 λιγότεροι σε σχέση με προχθές. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά νοσηλεύονται περίπου 1030 άτομα σε απλές κλίνες Covid και 330 σε κλίνες ΜΕΘ. Συνολικά 1490 είναι οι νοσηλευόμενοι λόγω ου ιού, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός σε σχέση με δυο μήνες πριν.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων αποτελεί καίριο δείκτη όσον αφορά στην εξέταση της επιδημιολογικής εικόνα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Ο αριθμός αυτός αποτυπώνει αντικειμενικά την πίεση των νοσοκομείων του ΕΣΥ και με βάση την εξέλιξή του λαμβάνονται και αποφάσεις οι οποίες αφορούν στο άνοιγμα της κοινωνίας και την άρση των περιορισμών στην κινητικότητα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι, ότι το Νοέμβριο που ξεπεράστηκε το όριο των 300 διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19, τα κρούσματα κάλπαζαν, καθώς επιβεβαιώνονταν σχεδόν καθημερινά πάνω από 2000 νέες μολύνσεις. Πλέον τα κρούσματα κινούνται μεταξύ 500-600 και μάλιστα σε πιο μικρές ηλικίες, κι έτσι είναι σημαντικά μειωμένες οι νοσηλείες. Λιγότερες νοσηλείες σημαίνει και μικρότερο φορτίο στις ΜΕΘ. Βέβαια λόγω του lockdown η μείωση των διασωληνώσεων στις 300 θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί πριν από περίπου ένα μήνα. Επίσης χθες σημειώθηκαν μόνο 100 νέες νοσηλείες έναντι 144 εξιτηρίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες (20/1) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού είναι 516, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 149973 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5805 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46011 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,87.

Διασωληνωμένοι είναι 300 ασθενείς, όπως σημειώσαμε, με διάμεση ηλικία τα 68 χρόνια. Οι 213 (71.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1044 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Κατά το προηγούμενο 24ωρο διενεργήθηκαν 11.743 μοριακοί έλεγχοι και 18.686 rapid test. Το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,86%.

Την εβδομάδα 11 – 17 Ιανουαρίου (Iso Week 02) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,81% σε σύνολο 69.521 RT-PCR και 123.981 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Οι χαμηλότεροι αριθμοί διασωληνωμένων μειώνουν φυσικά και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, το οποίο είναι και βασικό ζητούμενο. Ο αριθμός διασωληνωμένων και των θανάτων είναι οι δύο “σκληροί” δείκτες για την εξέλιξη της επιδημίας, οι οποίοι και αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειοργνωμόνων.

Όπως επίσης σημειώνουν οι ειδικοί, θα χρειαστούμε λίγο υπομονή ακόμη και περίπου μία εβδομάδα, ώστε να πιστοποιηθεί η παγίωση της πτωτικής πορείας των προαναφερόμενων δεικτών. Με βάση αυτούς ίσως από τις 25 Ιανουαρίου ανοίξουν και πάλι οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, και στις αρχές Φεβρουαρίου άλλεςοικονομικες δραστηριότητες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα