Κορονοϊός: Ανατρέπεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας - Δεν ανησυχούν οι ειδικοί

Στιγμιότυπο από νοσοκομείο, εν μέσω πανδημίας
Στιγμιότυπο από νοσοκομείο, εν μέσω πανδημίας ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι ειδικοί αναμένεται να κινηθούν προς περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων όπως τη διενέργεια self test στα σχολεία αλλά και τη χρήση πιστοποιητικών.

Εκτόξευση των νέων ημερήσιων κρουσμάτων παρατηρήθηκε μέσα σε μια βδομάδα με τον 7ημερο μέσο όρο να σημειώνει αύξηση 37,2% και να ξεπερνά τις 21.000 διαγνώσεις. Παρά την αύξηση η επίπτωση της επιδημίας κορονοϊού στο ΕΣΥ είναι ακόμη περιορισμένη και αυτο δημιουργεί αισιοδοξία στους ειδικούς για περιθώρια περαιτέρω ελάφρυνσης μέτρων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 7-13/3,οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.987, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.760. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,13.

ADVERTISING

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.982, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.015. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 0.98.

Εδώ διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένα φρένο στην πορεία αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, καθώς αν και διατηρείται σταθερός ο αριθμός των νέων νοσηλειών, βλέπουμε μείωση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, και πάλι ο μέσος όρος εισαγωγών επταημέρου είναι πάνω από 300 (συγκεκριμένα 303) ασθενείς, από 273 μία εβδομάδα πριν. Έχουμε δηλαδή μια αύξηση 10%.

Πάντως το ΕΣΥ διαθέτει σημαντικές αντοχές αυτή τη στιγμή καθώς οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 48% και οι ΜΕΘ κατά 64%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354, δηλαδή σχεδόν στα χαμηλότερα επίπεδα 5 μηνών, ενώ και οι θάνατοι υποχώρησαν χθες κάτω από τους 50.

Μετά το Μάρτιο απόλυτη χαλάρωση μέτρων

Η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από τα περιστατικά κορονοϊού, αποτελεί και το "κλειδί" για την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. κορονοϊού. Πλέον οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% σε ένα μήνα και εκτιμώνται συνολικά στις περίπου 2.700.

Τόσο η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει σήμερα, όσο και η Κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου σε περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων και γιατί όχι στο σύνολο αυτών μέχρι το Πάσχα.

Μάλιστα στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των self test στα σχολεία από μαθητές εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, από 2 την εβδομάδα σε ένα. Πιθανότατα κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα μιλώντας στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκινης, σημείωσε ότι σύντομα θα δούμε μια ραγδαία αποσυμπίεση στους δείκτες της πανδημίας.

"Δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα" ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης σχολιάζοντας τη νέα έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας ενώ μιλώντας για το Πάσχα είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50% να μην έχουμε τότε το πιστοποιητικό εμβολιασμού: "Είναι μια πιθανότητα να μην έχουμε το Covid pass για τους χώρους της εστίασης", τόνισε.

"Oι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί" είπε και πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται.

Σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών παρακολουθούν την κατάσταση, εκφράζοντας την αισιοδοξία τους για βελτίωση.

Μιλώντας τέλος για τις μάσκες είπε ότι «ήρθαν για να μείνουν» όσον αφορά τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων συμπολιτών μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένεται η κατάργησή τους και σε εσωτερικούς χώρους για τις υπόλοιπες ομάδες πολιτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, ΕΣΥ, άρση μέτρων, Εμβόλιο κορονοϊού
SHARE:

24Media Network