Κορονοϊος: Ανεξέλεγκτη η πορεία της επιδημίας – Έρχεται καθολική χρήση μάσκας

Κορονοϊος: Ανεξέλεγκτη η πορεία της επιδημίας – Έρχεται καθολική χρήση μάσκας
Προ των πυλών η επιβολή χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. AP

Πανικό φαίνεται να προκάλεσε στις υγειονομικές αρχές η αύξηση κατά 53% των κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, ενώ δεν είναι αδιάφορο και το γεγονός ότι οι έλεγχοι στο Σύνταγμα διαπίστωσαν ένα ποσοστό της τάξης του 1% ασυμπτωματικών φορέων.

Ένα από τα ελάχιστα “τελευταία χαρτιά” που διαθέτει, αναμένεται να παίξει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει τη ραγδαία άνοδο της επιδημίας κορονοϊού, κι αυτό δεν είναι άλλο από την επιβολή της χρήσης μάσκας παντού. Είναι γεγονός ότι ακόμη οι επιδημιολογικοί δείκτες, παρά την άνοδο των νέων κρουσμάτων, δεν φτάνουν σε σημείο ώστε να απαιτούνται αυστηρότατοι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όμως την ίδια στιγμή με βάση τα στοιχεία της χώρας η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αυστηροποίηση των μέτρων έχει κλείσει ήδη για την Αττική ένα μήνα, όμως διαπιστώνεται απόκλιση από την αποκλιμάκωση ή τη σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων που επιδιώκονταν. Παράλληλα ο αριθμός των διασωληνώσεων και των νεκρών σε ημερήσια βάση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Εδώ να αναφέρουμε ότι χθες ο έλεγχος με rapid test στο Μετρό του Συντάγματος έδειξε ότι το 1% του πληθυσμού είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε ότι η καθολική χρήση μάσκας σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου όπως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, είναι πλέον αναπόφευκτη.

Παράλληλα, ειδικά για την Αττική, χθες ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμα σταθερή, ενώ στον Κεντρικό Τομέα, που έχουμε και τα περισσότερα κρούσματα, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, άρα ακόμα επικίνδυνη, και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση. “Η Αττική δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δεν δείχνει να υπάρχει πολλαπλασιαστής. Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω του όγκου, της ποσότητας δηλαδή των ενεργών κρουσμάτων και των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν τη μητροπολιτική Αθήνα, μας απασχολεί διότι οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε λίγα 24ωρα όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο”, ανέφερε χθες ο υφυπουργός.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι χθες η Αττική παρουσίασε το δεύτερο υψηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων στην Περιφέρειά της από την αρχή της επιδημίας. Πιο συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ήταν 667, εκ των οποίων 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 32 συνδέονται με γνωστές συρροές, 125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 27 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ ων οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Η Αττική είχε εμφανίσει τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κατά την 1/10 με 272 διαγνώσεις, εκ των οποίων 59 συνδέονταν με γνωστές συρροές, ενώ 7 ανέφεραν πρόσφατο ταξίδι. Συνεπώς τα κρούσματα εκείνη την ημέρα τα οποία δε συνδέονταν με γνωστή προέλευση ήταν λιγότερα από τα χθεσινά. Αυτό λοιπόν σημαίνει πως η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Πέρα από την Αττική, οι περιοχές που φλερτάρουν με επιδείνωση της επιδημιολογικής του εικόνας είναι τα Γιάννενα, η Θεσσαλονίκη και η Καστοριά. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, στις περιοχές αυτές παρατηρείται ιδιαίτερο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο τα τελευταία 24ωρα. Φορτίο το οποίο θα αξιολογηθεί από την ειδική Επιτροπή Επιδημιολόγων του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας Προστασίας από την Covid, σήμερα Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι “η Θεσσαλονίκη με 652 πλέον ενεργά κρούσματα βρίσκεται σε επίπεδο 2-Επιτήρησης. Τα Ιωάννινα με 2643 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης. Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων χωροταξικά επιδημιολογικών clusters και η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική και άρα εξαιρετικά επικίνδυνη”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα