Κορονοϊός: Ανησυχία για τη χαλάρωση – “Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από τα πάρτι”

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη χαλάρωση – “Στην Ελλάδα θα την πάθουμε από τα πάρτι”
Beach Party Shutterstock

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συναθροίσεις. Τι είπε για το δεύτερο κύμα κορονοϊού. Ποια η διαφορά ανάμεσα στην Covid-19 και τον SARS.

Για την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσπρωτία, μία περιοχή που βρίσκεται εκτός του “χάρτη της πανδημίας”, για τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα πάρτι, αλλά και για τη διαφορά ανάμεσα στην Covid-19 και τον SARS, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα οι πολίτες και πως καλό θα είναι, τουλάχιστον, να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες συναθροίσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Στην Ελλάδα από τα πάρτι θα την πάθουμε”.

Επίσης, ο Καθηγητής έφερε ως παράδειγμα την Γερμανία, όπου το R0 έχει πάει πάνω από 2, επειδή υπάρχουν πολλές μικροεστίες σε διάφορα μέρη, σαν αυτές που συζητούνται για τα περιστατικά της Ελλάδας, ενώ σχετικά με τον αν η Παραμυθιά είναι ο νέος Εχίνος, εξήγησε πως υπάρχει η λογική του παγόβουνου: δηλαδή έχεις ενδεχόμενα λίγα κρούσματα και ενδεχόμενα πολλά κρούσματα από κάτω.

Ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως η νόσος υπάρχει, αναφέροντας για τα πρόσφατα κρούσματα: “Η Θεσπρωτία δεν ήταν στον χάρτη της πανδημίας, όμως ξαφνικά βρέθηκε. Γι’ αυτό αν κάποιος νιώθει ότι μπορεί να είναι άρρωστος ας αποταθεί στο σύστημα υγείας. Όποιος έχει γρίπη ας πούμε ότι έχει κορονοϊό, μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Το παιχνίδι παίζεται στην γρήγορη διάγνωση”.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού, ο Καθηγητής είπε πως μπορεί αν το φέρουν οι ασυμπτωματικοί, ενώ διευκρίνισε και τη διαφορά της νόσου Covid-19 με τον SARS, λέγοντας πως ο τελευταίος μεταδιδόταν μόνο από τους συμπτωματικούς, άρα ήταν πιο εύκολο να απομονωθούν και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ στο κορονοϊό μεταδίδεται και από τους ασυμπτωματικούς.

Μιλώντας για το δεύτερο κύμα, δήλωσε πως είναι πιθανό να έρθει μέσα στο καλοκαίρι, αναφέροντας πως στα μέσα Ιουλίου θα φανεί αν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, λόγω του ανοίγματος των συνόρων.

Τέλος, ο Καθηγητής τόνισε πως αν ο ιός εγκατασταθεί σε μια περιοχή (σημαίνει να έχεις τοπικα RO πάνω από την μονάδα),β δύσκολα εκριζώνεται, ενώ ανέφερε πως εφόσον τηρηθούν τα μέτρα οι πολίτες μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα