Κορονοϊός: Ξεφεύγουν τα κρούσματα – Σκέψεις για εναλλακτικά μέτρα με… μάσκες

Κορονοϊός: Ξεφεύγουν τα κρούσματα – Σκέψεις για εναλλακτικά μέτρα με… μάσκες
Νέοι με μάσκες περπατούν στην Αθήνα INTIME

Σταθερά ανοδικά κινούνται τα κρούσματα με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τα 2400. Στο μικροσκόπιο οι περιοχές με υψηλό φορτίο. Στο τραπέζι και νέα περιοριστικά μέτρα.

Υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, έναν αριθμό όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο για Κυριακή που ανεβάζει το μέσο όρο εβδομάδα στα 2439.

Οι επιδημιολόγοι βλέπουν ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα κινείται πλέον σταθερά ανοδικά, κι αυτό μια βδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για άρση των μέτρων στην εστίαση.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα στοιχεία με ανησυχία καθώς ο καιρός πλέον δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την εξάπλωση του ιού. Ήδη ο αριθμός των νοσηλευόμενων σημειώνει αύξηση και πλέον μόλις 1 στις 4 κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια είναι διαθέσιμη. Ο δε μέσος όρος νέων νοσηλευμένων αύξηση στις 200 από 179 μια εβδομάδα πριν.

Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνέπεια των νέων νοσηλειών και όπως είναι επόμενο και οι θάνατοι που ξεπερνούν τους τις περισσότερες μέρες τους 30.

Κρίσιμο το επόμενο 7ήμερο

Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την αδυναμία επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθιστούν κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη συνέχιση όχι της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδα οι ειδικοί θα αποφανθούν αν θα πρέπει να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση ή όχι.

Δεδομένης της απόφασης να μην υπάρχουν πλέον μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και της μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων σε κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μέτρου, ούτως ώστε στις πολύ επιβαρυμμένες περιοχές να υπάρχει κάποιος τρόπος περιορισμού της έξαρσης της επιδημίας εκεί.

Αναλυτικότερα, μερικά από τα μέτρα που εκτιμάται πως θα ισχύουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εντός της εβδομάδας περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να προβεί σε τελικές εισηγήσεις. Εξάλλου αυτή η διαδικασία προβλέπεται όπως είχε αναφερθεί και από τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλέυρη όταν ανακοίνωσε τα χαλαρότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Θάνατοι νέων

Ανησυχία προκαλούν επίσης τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με το ακριβές ποσοστό νεαρών ηλικιών που νόσησαν από κορονοϊό και απεβίωσαν αλλά και τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων νέων συμπολιτών μας.

Οι νεαρότερες ηλικίες, δεν είναι άτρωτες στην πανδημία αφού από την έναρξη της, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 115 άτομα ηλικίας 18-35 ετών έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα τρεις εξ’ αυτών πέθαναν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου, ενώ στους 12 ανέρχονται όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Την ίδια ώρα ανεμβολίαστο παραμένει το 42,4% των πολιτών 18-24 ετών.

Η απώλειες ζωής νέων συμπολιτών μας ήταν και ένα στοιχείο το οποίο επεσήμανε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Συγκεκριμένα με ανάρτησή της η κα Γκάγκα έκανε έκκληση στους σε όλους και ειδικά στους νέους να εμβολιαστούν σημειώνοντας πως τρεις θανάτοι από κορονοϊό ανθρώπων κάτω των 30 ετών καταγράφηκαν σε μόλις μία βδομάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version