Το μεγάλο ρίσκο των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ

ΜΕΘ με ασθενή με κορονοϊό
ΜΕΘ με ασθενή με κορονοϊό SOOC PHOTOS

Πάνω από 100 σοβαρά περιστατικά πασχόντων λόγω covid διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους. Η αναφορά του πρωθυπουργού που προκάλεσε αντιδράσεις.

Στους 690 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς λόγω κορονοϊού, με πάνω από 100 να είναι σε κλίνες εκτός ΜΕΘ αναμένοντας να ελευθερωθεί κάποιο κρεβάτι εντατικής. Αν και η διαδικασία της διασωλήνωσης δε διαφέρει, το γεγονός ότι δεν υπάρχει η ίδια επιτήρηση μεταφράζεται σε μεγάλο ρίσκο για την υγεία τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε όλη την Ελλάδα από το σύνολο των κλινών ΜΕΘ covid μόλις οι 2 στις 100 είναι διαθέσιμες! Μιλάμε δηλαδή για το πολύ 12-13. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές αυξάνονται δραματικά και μάλιστα την Τρίτη 30/11 σπάσαμε νέο ρεκόρ των τελευταίων μηνών με 507 νέες εισαγωγές.

Ολοένα λοιπόν και περισσότεροι ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ μη λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα και παρακολούθηση. Ο Πρωθυπουργός βέβαια μιλώντας στη Βουλή απομείωσε την σχετική ιατρική πράξη χωρίς βεβαίως να αναφέρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι εντός ή εκτός ΜΕΘ η διασωλήνωση ασθενούς προσφέρει την ίδια προστασία.

*Στο 1:37 του βίντεο ο εντατικολόγος Β.Κάνιαρης εξηγεί γιατί και μία μέρα εκτός ΜΕΘ για ασθενή που χρήζει αυξημένης φροντίδας αποτελεί τεράστιο κίνδυνο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με βάση τα επίσημα στοιχεία. Έχουμε περίπου 550 ΜΕΘ covid σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και 670 διασωληνωμένους. Λογικά οι 100 και πλέον αυτών είναι εκτός ΜΕΘ. Επίσης μπορεί ένα ασθενείς να έχει ξεπεράσει τη νόσο ίσως και να έχει αποσωληνωθεί αλλά λόγω επιπλοκών να παραμένει σε ΜΕΘ covid.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία και στα προηγούμενα κύματα προέρχονταν από άτομα που νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το Νοέμβριο εξήλθαν από τις ΜΕΘ μόνο 200 άτομα ενώ οι νέες διασωληνώσεις ήταν 243.

Με δεδομένο ότι ξεπεράσαμε του 2000 θανάτους μέσα στον προηγούμενο, μήνα είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των θανάτων ήταν εκτός ΜΕΘ. Τα στοιχεία υπάρχουν στον Υπουργείο Υγείας αλλά ουδέποτε ανακοινώθηκαν.

Μεγάλη αύξηση των εισαγωγών

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού σημειώνουν σταθερά μείωση και πλέον ο εβδομαδιαίος μέσος όρος έχει κατέλθει στα 6100 την ημέρα. Παρόλ' αυτά διαπιστώνουμε σημαντική αύξηση νέων νοσηλειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22-28/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.261, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.267. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,44. Αντίστοιχα την εβδομάδα 15-21/11, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.056, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.102. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,45.

Διαπιστώνουμε την αύξηση δηλαδή των συνολικών εισαγωγών με σταθερή την αναλογία των εξιτηρίων γεγονός το οποίο δεν θεωρείται θετικό για την αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι χθες ανακοινώθηκε ότι το 20,29% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι, όταν πριν μια εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 18,46%, ενώ μειώθηκε και κατά 1 έτος -στα 64 από 65- η μέση ηλικία αυτών που διασωληνώνονται.

Φαίνεται λοιπόν ότι χωρίς την χορήγηση τρίτης δόσης υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα στον πληθυσμό που θα νοσήσει από κορονοϊό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Νοσοκομεία, Covid-19, ΕΣΥ
SHARE:

24Media Network