Κορονοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων – Πρόβλεψη για πάνω από 3.500 σήμερα

Κορονοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων – Πρόβλεψη για πάνω από 3.500 σήμερα
Κόσμος με μάσκες περπατά στο κέντρο της Αθήνας AP IMAGES

Επιστροφή στα υψηλά επίπεδα των κρουσμάτων του Αυγούστου αναμένεται τις επόμενες μέρες και μάλιστα σήμερα Τρίτη εκτιμάται ότι σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουμε τα 3.500.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός ήταν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού χθες από το ΕΟΔΥ, όταν ξεπεράστηκε το επίπεδο των 3100, αριθμό που είχαμε να τον δούμε από το τέλος Αυγούστου. Το γεγονός αυτό από μόνο του προοιωνίζεται περαιτέρω σημαντική άνοδο σήμερα, με τις νέες διαγνώσεις να αυξάνονται ακόμη και σε πάνω από 3.500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνήθως την Τρίτη καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα, εξαιτίας και του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού τεστ που πραγματοποιούνται από τους μαθητές αλλά και όσους εργάζονται και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test.

Χθες επίσης εκτοξεύτηκε μετά από καιρό και η θετικότητα πάνω από 4%. Παράλληλα και τα στοιχεία από τα τεστ που έκαναν χθες οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ ήταν ιδιαίτερα υψηλά με την θετικότητα να φτάνει στο 3,4%.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό ότι έχουμε συμπληρώσει 10 ημέρες από την απελευθέρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες, δικαιολογούν και την άνοδο των κρουσμάτων, όταν την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός δεν σημειώνει κάποια καλύτερη πορεία.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη αυτή και εξετάζουν με προσοχή την πορεία της επιδημίας ανά τη χώρα. Μάλιστα σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη η επανεξέταση και του επιδημιολογικού χάρτη, χωρίς να αναμένεται όμως κάποια δραματική διαφοροποίηση.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίο μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα. Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Τέλος, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα