Κορονοϊός: Αυξήθηκαν 90% οι νοσηλείες μέσα σε δυο εβδομάδες

Κορονοϊός: Αυξήθηκαν 90% οι νοσηλείες μέσα σε δυο εβδομάδες
Εικόνα από τη ΜΕΘ κορονοϊού νοσοκομείου της Αθήνας Shutterstock

Καθησυχαστικός για την ώρα ο ΕΟΔΥ παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ΕΣΥ. Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για το πως θα μεταφραστούν τα χιλιάδες κρούσματα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Σε επίπεδα άνω των 1700 έχουν ανέλθει πλέον οι νοσηλευόμενοι λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όταν πριν από δύο εβδομάδες ο αντίστοιχος αριθμός ήταν περίπου 910 ήτοι αύξηση περίπου 90%. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων όπως είναι λογικό, δημιουργεί και κάποια σοβαρά περιστατικά τα οποία χρήζουν νοσηλείας, και το θέμα είναι πότε θα κορυφωθεί το τελευταίο κύμα των υποπαραλλαγών. Ήδη ανοίγουν νέες κλίνες covid και σχεδόν οι μισές είναι ήδη κατειλημμένες.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 9.360 νέα κρούσματα, και 1.841 επαναμολύνσεις κορονοϊού. Μετά και υψηλό αυτό επίπεδο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων διαγνώσεων έχει ανέλθει στις περίπου 15.000. Επίσης και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, βρίσκεται στο 1,3 ενώ τα ενεργά κρούσματα εκτιμώντας ακόμη και στα υψηλά επίπεδα των 200.000.

Τι επισημαίνει ο Σαρηγιάννης

Στις 16-17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού όπως εκτίμησε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο προβλέπεται ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, ενώ εξήγησε ότι θα υπάρχει αύξηση και στους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας. “Θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους, αργότερα στο τέλος του Ιουλίου. Αντίστοιχα οι θάνατοι περιμένουμε να αυξηθούν κι αυτοί φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά , γύρω στις αρχές Αυγούστου”, δήλωσε ο καθηγητής.

Καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός. Κατά την χθεσινή παρουσίαση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, από τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Θεοκλή Ζαούτης, και τους Αντιπροέδρους Δημήτριο Παρασκευή και Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, σημειώθηκε πως η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων Όμικρον 4 και 5, δεν αποτυπώνονται σε αυξημένες διασωληνώσεις.

Μάλιστα σε ερώτηση του news247.gr γιατί έχουμε αυξημένους θανάτους τις τελευταίες μέρες, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν για την ώρα μια παροδική αύξηση και χρειαζόμαστε περισσότερα σε βάθος εβδομάδας για να δούμε την πραγματική επίπτωση.

Να αναφέρουμε πως τις τελευταίες 7 ημέρες οι νέοι θάνατοι από κορονοϊό έχουν φτάσει τους 137 από 91, γεγονός το οποίο δείχνει μια σημαντική άνοδο. Επίσης χθες μετά από εβδομάδες οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και πάλι πάνω από τους 100.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται, προς το παρόν, στο Ιόνιο, το Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική, ενώ ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι το γεγονός πως η αύξηση νοσηλειών σε απλές κλίνες δεν μεταφράζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ, ούτε σε αύξηση των θανάτων. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό ότι το αποτύπωμα της παρούσας έξαρσης θα είναι ήπιο σε ότι αφορά νοσηλείες ΜΕΘ.

“Το χρονικό παράθυρο από την έναρξη της αύξησης στα κρούσματα στην έναρξη αύξησης νοσηλειών, πόσο δηλαδή χρονικό διάστημα χρειάστηκε από την αρχή του κύματος έως το χρονικό διάστημα αύξησης νοσηλειών σε ΜΕΘ κυμαινόταν στις 12-15 ημέρες, με εξαίρεση Ιούλιο 2021. Στην παρούσα έξαρση, παρότι έχουν περάσει 28 ημέρες δεν έχουμε αύξηση στις νοσηλείες ΜΕΘ, που σημαίνει πως το κύμα, σε ό,τι αφορά τις διασωληνώσεις, αναμένεται να είναι ηπιότερο”, σημείωσε ο κ. Παρασκευής

Αναφέρθηκε ακόμη ότι έξαρση παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών.

“Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κράτη”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ στην ενημέρωση και πρόσθεσε πως “ανοδική πορεία σημειώνεται και στο ποσοστό θετικότητας“.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε σχετικός πίνακας με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο) στον αριθμό των τεστ, που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα