Η νέα επέλαση του κορονοϊού – Υπό επανεξέταση η χρήση μάσκας

Η νέα επέλαση του κορονοϊού – Υπό επανεξέταση η χρήση μάσκας
Rapid test από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ INTIME NEWS

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ το νέο πανδημικό κύμα ήρθε νωρίτερα. Περιστασιακή η αύξηση των θανάτων ενώ τα αυξημένα κρούσματα δεν μεταφράζονται σε αύξηση στις ΜΕΘ.

Στο κόκκινο λόγω από κορονοϊού βρίσκεται όλη σχεδόν η Ευρώπη με τα περισσότερα κράτη να έχουν πάνω από 50% επικράτηση των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5. Στην Ελλάδα ο ιός καλπάζει στις τουριστικές περιοχές και στην Αττική, όπου η επιδημία φαίνεται να ήρθε νωρίτερα. Σχετικά με την αύξηση των θανάτων εκτιμάται ότι είναι περιστασιακή και χρειάζεται να βρούμε στοιχεία εβδομάδας.

Η χώρα μας ανήκει στις χώρες με τις πιο αυστηρές συστάσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Μάλιστα το θέμα της μάσκας βρίσκεται πάντα στο πεδίο της επανεξέτασης αν και δε φαίνεται να προκρίνεται άμεσα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Δημήτρη Παρασκευή, στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει να κινείται έντονα αλλά ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί αύξηση στις νοσηλείες και τις ΜΕΘ, παρά την άνοδο που σημειώνεται στα κρούσματα. Μάλιστα τα ενεργά κρούσματα αν και δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία υπολογίζονται στα 150.000-200.000.

Αυτό μεταφράζεται σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ως ένα θετικό γεγονός δηλαδή η έξαρση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας να έχει ηπιότερη επίπτωση.

Ο κ. Παρασκευής τόνισε και πάλι την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60.

Αποτίμηση της πανδημίας στη χώρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλης Ζαούτης τις τελευταίες 4 εβδομάδες καταγράφεται σημαντική έξαρση στα κρούσματα κορονοϊού ανά την την Επικράτεια, ενώ παρόμοια έξαρση εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η έξαρση προηγήθηκε στην Αττική, το Ν. Αιγαίο, την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα αυξημένα ποσοστά των Όμικρον 4 και 5 και μάλιστα αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών κρουσμάτων. Επίσης αποδίδεται και στα μειωμένα επίπεδα ανοσίας αλλά και στην πορεία των επαναμολύνσεων.

Η αύξηση ειδικά σε παραθεριστικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική

Ο κ. Ζαούτης σημείωσε ακόμη ότι η πρόσφατη έξαρση μας υπενθυμίζει ότι η πανδημία δεν έχει λήξει. Με την τήρηση βασικών μέτρων (αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών, έγκαιρη διάγνωση, και απομόνωση) θα μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο

Όλα τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αν έχουν συμπτώματα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν διαγνωστικό έλεγχο άμεσα και αν είναι θετικοί να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για την άμεση χορήγηση θεραπείας

Η χώρα μας διατήρησε περιοριστικά μέτρα μέχρι και τέλη Μαΐου σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα