Κορονοϊός: Δεκάδες τα κρούσματα με τη μετάλλαξη της Βρετανίας- Προβληματίζει η Αττική

Κορονοϊός: Δεκάδες τα κρούσματα με τη μετάλλαξη της Βρετανίας- Προβληματίζει η Αττική
Στιγμιότυπα από την αγοραστική κίνηση στην οδό Ερμού. Eurokinissi

Στα 59 τα κρούσματα που φέρουν την νέα μετάλλαξη, ενώ στην Αττική φαίνεται να μην υποχωρεί η επιδημία. Κρίσιμα τα στοιχεία της εβδομάδας που έρχεται.

Τα “δόντια” της δείχνει η επιδημία καθώς την ώρα που η επιστήμη καταφέρνει να επιβληθεί, ο κορονοϊός δείχνει να εξαπλώνεται ραγδαία. Έως την περασμένη Δευτέρα, στη χώρα μας είχαν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας και πλέον αυτά έχουν φτάσει στα 59.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα κρούσματα με τη μετάλλαξη. Να σημειώσουμε ότι από τα συνολικά 59, τα 19 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 9 στην Κρήτη. Δηλαδή έχουμε 28 ορφανά κρούσματα κάτι που θεωρείται αρκετά ανησυχητικό.

Την ίδια ώρα η Αττική εξακολουθεί να παρουσιάζει σχεδόν τα μισά νέα κρούσματα που σε συνδυασμό με την πληθυσμιακή πυκνότητα και την αύξηση της κινητικότητας λόγω λιανεμπορίου, προβληματίζει σημαντικά τις υγειονομικές αρχές.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η επιδημία δεν κάνει διακρίσεις αφού χθες βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος. Αποτελεί δε το πρώτο κρούσμα που εντοπίζεται μεταξύ των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ σημειώνεται ότι είχε λάβει και την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η δε Επιτροπή αναμένει με σχετική αγωνία τα στοιχεία της εβδομάδας αυτής καθώς θα αποτυπωθεί η επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στην επιδημία. Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε η καθηγήτρια κα Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνέβαλλε κατά 16% στην αύξηση της κινητικότητας και όπως είναι λογικό θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

Μην ξεχνάμε ότι το Σάββατο 23/1 τα συνολικά κρούσματα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ ειδικά στην Αττική τα κρούσματα σημείωσαν το ίδιο διάστημα αύξηση 37%, ενώ συνολικά τα τεστ ήταν τα ίδια.

Σχετικά με το νέο στέλεχος ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ότι τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης που εντοπίστηκαν σε επανέλεγχο θετικών κρουσμάτων την περίοδο 11-18/1 εντοπίστηκαν

• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.

• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.

• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.

• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες βδομάδες. Είναι βέβαιο πως τις επόμενες μέρες τα κρούσματα με μεταλλαγμένο ιό θα είναι πολλές δεκάδες περισσότερα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα