Κορονοϊός: Διαφοροποίηση στην εξέλιξή του – Στο “μικροσκόπιο” δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον

Κορονοϊός: Διαφοροποίηση στην εξέλιξή του – Στο “μικροσκόπιο” δύο νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον
Νέο κύμα κορονοϊού κάνει την εμφάνισή του στη Νότια Αφρική Themba Hadebe/Associated Press

Η αισθητή εξάπλωση των υποπαραλλαγών της μετάλλαξης Όμικρον που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Νότια Αφρική ανησυχεί τους επιστήμονες. Τι έχουν εντοπίσει έως τώρα.

Αύξηση καταγράφουν ξανά τα κρούσματα κορονοϊού στη Νότια Αφρική, με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αναζητώντας την εξήγηση του τι προκαλεί την άνοδο, τι σημαίνει αυτό για την ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και ποιες είναι οι επιπτώσεις της παγκοσμίως.

Η Νότια Αφρική κατέγραψε πτώση των κρουσμάτων μετά την κορύφωση της πανδημίας με την μετάλλαξη Όμικρον τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν, τα ποσοστά θετικότητας αυξήθηκαν και οι νοσηλείες αυξήθηκαν επίσης, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι υγείας, σύμφωνα με τους New York Times, με τη χώρα να αντιμετωπίζει ένα πιθανό πέμπτο κύμα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η ακίδα συνδέεται με τις BA.4 και BA.5, δύο υποπαραλλαγές που ανήκουν στην οικογένεια της Όμικρον.

Η Όμικρον “γεννά” διαρκώς υποπαραλλαγές

Ο Τούλιο ντε Ολιβέιρα, διευθυντής της Πλατφόρμας Αλληλουχίας Έρευνας και Καινοτομίας KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής, είπε ότι οι BA.4 και BA.5 δείχνουν πώς ο ιός εξελίσσεται διαφορετικά καθώς αυξάνεται ανοσία παγκοσμίως.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα, ή τουλάχιστον ίσως τα πρώτα σημάδια, δεν είναι εντελώς νέες παραλλαγές που αναδύονται, αλλά οι υπάρχουσες παραλλαγές αρχίζουν να δημιουργούν γενεαλογίες του εαυτού τους», είπε ο ντε Ολιβέιρα. Από τον αρχικό εντοπισμό της στη Νότια Αφρική και τη Μποτσουάνα τον περασμένο Νοέμβριο, η Όμικρον έχει δημιουργήσει πολλές υποπαραλλαγές.

Μερικοί επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνει η ύπαρξη της ακίδας BA.4 και BA.5 στη Νότια Αφρική, η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στις επαρχίες Gauteng, Western Cape και KwaZulu-Natal, σε σχέση με την ανοσία από προηγούμενες μολύνσεις από την Όμικρον.

Υπενθυμίζεται πως η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Όμικρον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα παγκοσμίως.

Πως επιδρούν οι οι BA.4 και BA.5 στους μη εμβολιασμένους

Στη Νότια Αφρική, οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 90 τοις εκατό του πληθυσμού έχει κάποια ανοσία, εν μέρει από τον εμβολιασμό, αλλά κυρίως λόγω προηγούμενης μόλυνσης. Ωστόσο, η ανοσία από τη μόλυνση αρχίζει τυπικά να μειώνεται γύρω στους τρεις μήνες. Είναι φυσικό να βλέπουμε επαναμόλυνση σε αυτό το στάδιο, ιδίως με δεδομένες τις μεταβαλλόμενες συμπεριφορές των ανθρώπων, όπως η λιγότερη χρήση μάσκας και τα περισσότερα ταξίδια, είπε ο Αλί Μοκντάντ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο παρελθόν Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους, οι BA.4 και BA.5 αποφεύγουν τις φυσικές άμυνες που παράγονται από μια λοίμωξη με την αρχική παραλλαγή Όμικρον, γνωστή ως BA.1, η οποία εκτόξευσε τον αριθμό των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική τον περασμένο χειμώνα, είπε ο ντε Ολιβέιρα. Το αποτέλεσμα είναι συμπτωματικές λοιμώξεις με τις νέες υποπαραλλαγές.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αρχίζει να πυροδοτεί ένα κύμα στη Νότια Αφρική», είπε ο ντε Ολιβέιρα.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν εάν αυτό το νέο κύμα δημιουργεί ηπιότερη ή πιο σοβαρή ασθένεια και δεν είναι σαφές εάν οι δύο υποπαραλλαγές θα μπορούσαν να εξαπλωθούν αλλού στον κόσμο.

“Το παρελθόν δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον”

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη παγκόσμια στιγμή όπου το παρελθόν δεν μπορεί πραγματικά να προβλέψει το μέλλον», είπε η Καβίτα Πατέλ, γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ηγήθηκε της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης για την πανδημία με τον ιό H1N1, της γρίπης των χοίρων, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα.

Τα γνωστά μοτίβα – ένα κύμα σε μια χώρα σημαίνει ένα άλλο κύμα αλλού – δεν λειτουργούν πλέον απαραίτητα σαν ρολόι, είπε η Πατέλ. Αλλά η παρακολούθηση καταστάσεων και δεδομένων που προέρχονται από χώρες όπως η Νότια Αφρική προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία για την κατανόηση της εξέλιξης του ιού.

Επί του παρόντος, μια άλλη υποπαραλλαγή της Όμικρον, η BA.2, κυριαρχεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την BA.2.12.1 να κερδίζει επίσης γρήγορα έδαφος, αν και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν εντοπίσει τις BA.4 και BA.5 να κυκλοφορούν σε χαμηλά επίπεδα.

Όποια κι αν είναι η κυρίαρχη παραλλαγή, «το μάθημα εδώ είναι ότι ο τερματισμός της μετάδοσης είναι το πιο σημαντικό», είπε ο Έρικ Φέιγκλ-Ντινγκ, επιδημιολόγος που είναι και ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Covid-19 του Παγκόσμιου Δικτύου Υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα