Κορονοϊός: Δοκιμάζεται η ιβουπροφαίνη κατά του ιού

Κορονοϊός: Δοκιμάζεται η ιβουπροφαίνη κατά του ιού
Χάπια shutterstock

Το φάρμακο, που είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, εκτιμάται ότι μπορεί να θεραπεύσει τα προβλήματα στην αναπνοή, που προκαλεί ο κορονοϊός.

Στην ιβουπροφαίνη στρέφουν οι επιστήμονες την προσοχή τους, στην προσπάθειά τους να βρουν θεραπεία για τον κορονοϊό.

Μια ομάδα από το νοσοκομείο του Λονδίνου Guy’s and St Thomas’ και από το King’s College εκτιμά, όπως αναφέρει το BBC, ότι το φάρμακο, που είναι αντιφλεγμονώδες και παυσίπονο, μπορεί να θεραπεύσει δυσκολίες στην αναπνοή ενώ η χαμηλού κόστους θεραπεία μπορεί να κρατήσει τους ασθενείς μακριά από τους αναπνευστήρες.

Κατά τη δοκιμή, που είναι σε εξέλιξη, οι μισοί από τους ασθενείς θα λάβουν ιβουπροφαίνη μαζί με την συνηθισμένη αγωγή. Να σημειωθεί ότι χρησιμοποιείται μια ειδική σύνθεση ιβουπροφαίνης και όχι τα γνωστά δισκία που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που λαμβάνουν ήδη αυτή την κάψουλα φαρμάκου για παθήσεις όπως η αρθρίτιδα.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι μπορεί να θεραπεύσει το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μία από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν ανησυχίες ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους έχουν μεν κορονοϊό αλλά με ήπια συμπτώματα. Οι φόβοι αυξήθηκαν όταν ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας δήλωσε ότι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και συμβούλεψε τους ασθενείς να πάρουν καλύτερα παρακεταμόλη.

Μια έρευνα της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όπως και η παρακεταμόλη, ήταν ασφαλής να ληφθεί για συμπτώματα κορονοϊού. Και τα δύο φάρμακα μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία και να βοηθήσουν με τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα