Κορονοϊός: Δραματική η διασπορά εκτός αστικών κέντρων

Κορονοϊός: Δραματική η διασπορά εκτός αστικών κέντρων
Έλεγχοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Eurokinissi

Μπορεί η Θεσσαλονίκη να θεωρείται το επίκεντρο της έξαρσης της επιδημίας, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός έχει δημιουργήσει σημαντικές εστίες σε δεκάδες περιφέρειες.

Με ανησυχία παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια, εστιάζοντας κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και δη στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε και ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, πλέον όλη η χώρα αποτελεί μία ενιαία Υγειονομική Περιφέρεια και οι δομές υγειονομικής περίθαλψης πλέον θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα το εθνικό σύστημα υγείας θα φτάσει σε οριακά σημεία παντού και πως όποιο δραστικό επιπλέον μέτρο λαμβάνεται για μία περιοχή θα ισχύει για το σύνολο της χώρας.

Χθες η περιφέρεια Θεσσαλονίκης εμφάνισε το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων ήτοι 828, αριθμός αρκετά υψηλός μετά από 9 ημέρες καραντίνας. Ακολούθησε η Αττική με ρεκόρ νέων διαγνώσεων στις 756. Φυσικά δε γνωρίζουμε πόσα τεστ έγινα στις δυο αυτές περιοχές ώστε να δούμε και το ποσοστό θετικότητας. Πάντως σε σύνολο χώρας χθες το 13% των τεστ που έγιναν “αποκάλυψε” νέα κρούσματα.

Πέραν όμως των δυο μεγάλων αστικών κέντρων, εκείνο το οποίο προβληματίζει, είναι η εξάπλωση του ιού σε άλλες 52 περιφερειακές ενότητες, στις οποίες μάλιστα διαπιστώθηκε το 52% των νέων κρουσμάτων. Χαρακτηριστική δε είναι και η περιφέρεια των Σερρών, όπου ακόμη και μετά από τόσες μέρες επιβολής μέτρων, εξακολουθεί και έχει αυξημένα περιστατικά -συγκεκριμένα χθες 87.

Επίσης γενικότερα η Β. Ελλάδα εμφανίζει έντονη έξαρση, με τα νέα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα χθες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, πέρα από τα 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, σημειώθηκε δραματικός αριθμός στην Π.Ε. Πέλλας με 194 κρούσματα αλλά και στην Π.Ε. Πιερία με 105 κρούσματα, ενώ και στη Χαλκιδική είχαμε 68 νέες διαγνώσεις. Ακολούθησε με 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, 98 νέα κρούσματα Π.Ε. Δράμας, 88 κρούσματα η Π.Ε. Καβάλας.

Επίσης έντονη η ανησυχία στην κεντρική Ελλάδα, με 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας και 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

Πλέον το αφήγημα ότι η Αττική τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και το ότι η Κρήτη έχει καλούς επιδημιολογικούς δείκτες και λιγότερο πιεσμένο σύστημα υγείας, δεν ισχύει. Η χώρα βρίσκεται συνολικά σε κόκκινο συναγερμό και δυστυχώς οι αντοχές είναι λίγες.

Οι περίπου 500 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ φαίνεται πλέον να έχουν ένα περιθώριο το πολύ 130-140 νέων νοσηλειών κι αυτό τρομάζει, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται. Η Κυβέρνηση μιλά για κρίσιμο δεκαήμερο, όμως αν συντηρηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε επίπεδα της τάξης των 3000, τότε σε 3-4 μέρες δεν θα υπάρχουν καθόλου διαθέσιμα κρεβάτια.

Δραματική εξέλιξη αποτελεί και η καταγραφή νέων θανάτων. Χθες στην σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρθηκαν 50 νέοι θάνατοι φτάνοντας το σύνολο στους 959 δηλαδή, 333 θάνατοι μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Νοεμβρίου! Δυστυχώς όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας η τάση αυτή θα συνεχιστεί, αναδεικνύοντας τον μήνα αυτό ως τον πλέον “θανατηφόρο”.

Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι ο ιός δεν κάνει και ηλιακές διακρίσεις. Τα κρούσματα έχουν ηλικία από 0, δηλαδή βρέφη μερικών μηνών έως και ηλικιωμένους μεγάλη ηλικίας ακόμη και 104 ετών! Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κρούσματα 104 ετών δεν έχουν χάσει τη μάχη με τον ιό.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα