Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ – 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid

Κορονοϊός: Δραματική η κατάσταση στο ΕΣΥ – 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid
Ασθενής σε κλίνη ΜΕΘ covid-19 AP

Σε λίστα αναμονής δεκάδες ασθενείς για ένα κρεβάτι στην εντατική στα νοσοκομεία της Αττικής. Περίπου 30 άτομα διασωληνωμένα σε απλές κλίνες.

Χωρίς κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid έμεινε η Αττική, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή είμαστε στο 100% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων. Η κατάσταση δείχνει ιδιαίτερα δραματική με την Κυβέρνηση να αναζητά λύσεις με πιο άμεση την μετατροπή και άλλων non covid ΜΕΘ σε μονάδες για κορονοϊό.

Η κατάσταση στην κάλυψη των ΜΕΘ είναι δυναμική δηλαδή κάποιες αδειάζουν και γεμίζουν σε λίγες ώρες, όμως αυτή τη στιγμή από τις 362 κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττικής καμία δεν είναι κενή! Κύκλοι των νοσοκομειακών γιατρών αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες σε λίστα αναμονής καθημερινά είχαμε 65 με 90 άτομα, που νοσούσαν από κορονοϊό ή όχι. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να έχουμε 28 ασθενείς με covid και 70 non covid που περιμένουν κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ να αδειάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου και με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση τα χθεσινά δεδομένα στην Επικράτεια καταγράφεται ρεκόρ νοσηλειών με περισσότερους από 4600 ασθενείς με covid, εκ των οποίων 600 σε κλίνες ΜΕΘ. O αριθμός αυτός είναι έντονα υψηλός ξεπερνώντας ακόμη και από την κορύφωση του δεύτερου κύματος το Νοέμβριο.

Επίσης χθες διαπιστώνεται ότι ήταν μια δύσκολη μέρα καθώς καταγράφηκαν περί τις 460 νέες εισαγωγές και μόνο 165 εξιτήρια. Η πίεση στο ΕΣΥ εντείνεται και είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν και άλλες κλίνες.

Για την ώρα από τις περίπου 160 απλές κλίνες covid που έχουν διαθέσει οι όμιλοι Υγεία και Ιατρικό, μόνο οι 60 έχουν καλυφθεί, όμως με βάση την πορεία της επιδημίας είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν στο σύνολό τους. Επίσης οι εν λόγω κλίνες υποδέχονται περιστατικά τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποθεραπείας δηλαδή λίγο πριν τη λήψη εξιτηρίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ και για αυξημένη φροντίδα.

Παράλληλα όπως είχε επισημάνει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης την Παρασκευή στη Βουλή, αν υπάρχει ανάγκη θα μεταφερθούν και ασθενείς από την Αθήνα στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως αντιδρούν οι γιατροί. Να σημειωθεί δε πως και η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι ρόδινη καθώς το 74% των κλινών ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων είναι κατειλημμένα.

Η πίεση στο ΕΣΥ θα διατηρηθεί καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1134 νέα κρούσματα αριθμό αρκετά μειωμένο λόγω της διενέργειας χαμηλού αριθμού τεστ, μόλις 11.714. Παρά το μειωμένο αριθμό κρουσμάτων, δυστυχώς η κατάσταση δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται άμεσα και την ερχόμενη εβδομάδα ίσως δούμε ρεκόρ διασωληνώσεων. Μάλιστα, ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 447 ασθενείς, όταν πριν μία εβδομάδα ο αντίστοιχος μέσος όρος ήταν 367.

Ο δείκτης ο οποίος είναι επίσης ιδιαίτερα κρίσιμος, είναι το ποσοστό θετικότητας. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον μέσο όρο των κρουσμάτων και των τεστ σε επίπεδο εβδομάδας, η μέση θετικότητα έχει φτάσει πλέον στο 5%! Δηλαδή αρκετά μακριά από το επιθυμητό ποσοστό 4% που είναι ορόσημο για να ξεκινήσει κάποια χαλάρωση μέτρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα