Κορονοϊος: Επέλαση της Μετάλλαξης Όμικρον – Πόσες αντοχές έχει ακόμη το ΕΣΥ;

Κορονοϊος: Επέλαση της Μετάλλαξης Όμικρον – Πόσες αντοχές έχει ακόμη το ΕΣΥ;
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Alexandros Michailidis / SOOC

Η Μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει, όμως η μετάλλαξη Δέλτα με τα χιλιάδες νέα κρούσματά της αγχώνει τις υγειονομικές αρχές. Ρεκόρ θανάτων τον Δεκέμβριο.

Μπορεί η Μετάλλαξη Όμικρον να επελαύνει στη χώρα αυτήν τη στιγμή, όμως η πιο επικίνδυνη Παραλλαγή Δέλτα σημειώνει ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ειδικοί, η Όμικρον αφορά στο περίπου 70% των νέων μολύνσεων κορονοϊού και άρα με βάση τα χθεσινά στοιχεία πάνω από 9.000 θα πρέπει να θεωρούνται τα κρούσματα τη Δέλτα.

Το παραπάνω στοιχείο τρομάζει τις υγειονομικές αρχές καθώς το ρεκόρ με επικρατούσα τη Μετάλλαξη Δέλτα ήταν οι 8600 νέες διαγνώσεις. Το ΕΣΥ αναμένεται να πιεστεί έντονα, αν η εκτίμηση αυτή αποδειχτεί αληθινή.

Να τονίσουμε επίσης ότι ο Δεκέμβριος του 2021 κλείνει με ένα μακάβριο ρεκόρ, καθώς αναδεικνύεται ο πλέον θανατηφόρος μήνας με πάνω από 2600 θανάτους, όταν ο προηγούμενος χειρότερος μήνας ήτα ο περσινό Δεκέμβριος με 2432.

Γενικότερα οι σκληροί δείκτες της επιδημία δείχνουν μια ήπια για την ώρα επιδείνωση καθώς αυξάνονται οι νέες νοσηλείες και οι διασωληνωσεις. Μάλιστα το τελευταίο επταήμερο είχαμε περισσότερες από 2400 νέες εισαγωγές, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν και πάλι τους 630. Σημειώνεται δε ότι το 90% των κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένες. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου: “Παρά την κάποια αποκλιμάκωση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια και μια πληρότητα που αφορά το 53% στις απλές κλίνες, αλλά το 88% στις ΜΕΘ Covid, με 91% στην Αττική και 96% στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα”.

Διαπιστώνεται ότι το ΕΣΥ είναι ιδιαίτερα φορτωμένο με περιστατικά και δεν γνωρίζει κανείς αν θα αντέξει τις πιέσεις από τις νέες νοσήσεις.

Η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε παράλληλα ότι “Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια εικόνα, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδείγματος χάριν. Ότι, δηλαδή, αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Και αυτό γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον». Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα, έχουμε περίπου 380.000 ενήλικες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 συμπολίτες μας, παρ’ όλο που έχουν κλείσει περισσότερους από έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, δεν έχουν κάνει την αναμνηστική τους δόση”.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για το άμεσο μέλλον, με δεδομένη την επικείμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων. Μάλιστα σήμερα αναμένεται νέο ρεκόρ καθώς θα ενσωματωθούν πολλά περισσότερα τεστ όπως συμβαίνει κάθε Παρασκευή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα