Κορονοϊός – Έρευνα: Οι δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποκτήσεις “σούπερ ανοσία”

Κορονοϊός – Έρευνα: Οι δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να αποκτήσεις “σούπερ ανοσία”
Εικόνα από τη Ρώμη σε καιρό κορονοϊού 2022 Gregorio Borgia/ap

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον αποκαλύπτει πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει εντυπωσιακή άμυνα κατά του κορονοϊού.

Τους δύο τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει “σούπερ ανοσία” στον κορονοϊό, αποκαλύπτει έρευνα του πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον. Η ενισχυμένη ανοσολογική προστασία φαίνεται να προέρχεται από συνδυασμούς εμβολιασμού και λοίμωξης, αφήνοντας τους πάσχοντες “οπλισμένους” με μια εντυπωσιακή άμυνα κατά της νόσου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη (25/01) στο περιοδικό Science Immunology, οι συνδυασμοί είναι: Λοίμωξη πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Όσον αφορά τη μόλυνση πριν ή μετά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. “Δεν έχει σημασία αν μολυνθείτε και μετά εμβολιαστείτε ή εάν εμβολιαστείτε και στη συνέχεια κολλήσετε”, δήλωσε ο Δρ Fikadu Tafesse, εκ των συγγραφέων της έρευνας, επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον (OHSU). “Σε κάθε περίπτωση, θα έχετε μια πραγματικά, πραγματικά ισχυρή ανοσολογική απόκριση – εκπληκτικά υψηλή”.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα από το OHSU είχε ήδη αποδείξει ότι οι λοιμώξεις μετά τον εμβολιασμό συσχετίστηκαν με “σούπερ ανοσία”, αυτή η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τις μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό έναντι των λοιμώξεων που προηγήθηκαν του εμβολιασμού.

Οι αναλύσεις ορού αίματος αποκάλυψαν ότι τα αντισώματα ήταν άφθονα και τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρά σε σύγκριση με την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από μόνα τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα που έγινε πριν από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, οπότε ενώ οι ερευνητές αναμένουν ότι η ανοσολογική απόκριση είναι παρόμοια, τα συμπεράσματα δεν μπορούν απαραίτητα να γενικευθούν.

Ενώ η λοίμωξη από μόνη της θα δημιουργήσει κάποιο είδος ανοσολογικής απόκρισης, διαφέρει πολύ από τον εμβολιασμό και την μόλυνση μετά το εμβόλιο, καθώς υπάρχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά διακύμανσης ως προς το ποιος καταλήγει με ποιο επίπεδο προστασίας.

“Η ανοσία από τη μόλυνση από μόνη της είναι μεταβλητή. Μερικοί άνθρωποι παράγουν ισχυρή ανταπόκριση και άλλοι όχι”, είπε εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του OHSU, Δρ Marcel Curlin. “Αλλά ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με την ανοσία από τη μόλυνση παρέχει σχεδόν πάντα πολύ ισχυρές αποκρίσεις”.

Σίγουρα πάντως τα ευρήματα της έρευνας δεν πρέπει να εκληφθούν από τα εμβολιασμένα άτομα ως μήνυμα να μολυνθούν. “Η πιθανότητα να πάθουμε λοιμώξεις μετά το εμβόλιο είναι υψηλή επειδή υπάρχει τόσος ιός γύρω μας αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε ο Tafesse. “Αλλά βάζουμε καλύτερες βάσεις με το να εμβολιαζόμαστε. Και αν έρθει ο ιός, θα έχουμε μια πιο ήπια νόσηση και θα καταλήξουμε με αυτή τη σούπερ ανοσία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version