Κορονοϊός: Fake News ότι η νικοτίνη προστατεύει από τον ιό

Κορονοϊός: Fake News ότι η νικοτίνη προστατεύει από τον ιό
Μια γυναίκα που καπνίζει AP

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα επιπλέον μελετών σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει συσχέτιση της νικοτίνης με τον ιό.

Στα αποτελέσματα Γαλλικής μελέτης η οποία σημειώνει ότι το κάπνισμα και συγκεκριμένα η νικοτίνη φέρεται να έχει προστατευτική δράση έναντι του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι όταν μιλάω για fake news”. 

Σε τέτοιες δημοσιεύσεις είπε “θα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα αντισώματα που είναι η επιστημονική γνώση. Όντως αναφέρθηκαν στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη Γαλλία και έδειξε ότι όντως οι καπνιστές έχουν χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης σοβαρής λοίμωξης. Μάλιστα χτίστηκε μια θεωρία πίσω από αυτή τη μελέτη ότι πιθανώς έχει να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχής στον πνεύμονα”. 

Από την άλλη μεριά γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μία ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, τους πνεύμονες, τα στεφανιαία αγγεία κλπ. Οι καπνιστές πάσχουν σε μεγάλο ποσοστό από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η νούμερο ένα κατάσταση υγείας η οποία συνδέεται με αυξημένο θάνατο με τον κορονοϊό. 

“Βλέπουμε δύο αντίπαλες γνώσεις να παλεύουν και έρχεται να επιβεβαιώσει τα δεδομένα μου η μεγάλη μελέτη των Ηνωμένων Πολιτειών ότι οι καπνιστές είναι είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από κορονοϊό.  Έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες μία από την Γαλλία και μια από τις ΗΠΑ. Οι Γάλλοι θα κάνουν μια ακόμη μελέτη με διαδερμικό αυτοκόλλητο για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα η νικοτίνη στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Θα πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Όμως τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κάνεις σοβαρά και να αναπτύξει ΧΑΠ”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα