Κορονοϊός: Γιατί δεν κυκλοφορούν τα νέα φάρμακα στη χώρα

Κορονοϊός: Γιατί δεν κυκλοφορούν τα νέα φάρμακα στη χώρα
Πειραματικό φάρμακο με κοκτέιλ αντισωμάτων κατά του covid. shutterstock

Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΦ για την απουσία από την Ελλάδα -και όχι μόνο- των φαρμάκων που φέρονται ως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Εδώ και μερικές μέρες έχει ξεκινήσει μία έντονη φιλολογία σχετικά με την μη διάθεση στην Ελλάδα φαρμάκων τα οποία φέρονται ως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση για τον κορονοϊό. Σχετικά με την αντίληψη αυτή, κατά την χθεσινή ενημέρωση για ην πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, εξήγησε για ποιο λόγο δεν έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται οι συγκεκριμένες θεραπείες οι οποίες αφορούν σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλίππου, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που κατάφερε να φέρει τα μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών. Την ίδια ώρα επισήμανε ότι, για πολύ συγκεκριμένους λόγους ακόμα δεν έχει αρχίσει να χορηγείται ως θεραπεία σε ασθενείς το φάρμακο.

Σχετικά με την άμεση ανταπόκριση του ΕΟΦ, ο πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε ότι “σε όλη την πορεία της πανδημίας και στην πρώτη και στη δεύτερη φάση, φροντίσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να έχουμε διαθέσιμα άμεσα και ταχύτατα, όποια φαρμακευτικά σκευάσματα είχαν προταθεί από την επιστημονική κοινότητα ως αποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου. Έτσι, όταν μας υποδείχθηκε η χλωροκίνη, φέραμε χλωροκίνη. Όταν υποδείχθηκε η ρεμντεσιβίρη, καταφέραμε και φέραμε ρεμντεσιβίρη. Όλα τα φάρμακα ήρθαν με τη σωστή οδό, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες. Φροντίσαμε και είχαμε σε κάθε στάδιο της πανδημίας, πλήρη επάρκεια φαρμάκων για τον Έλληνα ασθενή. Επίσης καταφέραμε και είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που φέραμε μονοκλωνικά αντισώματα στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών”

Ειδικότερα, όπως αναφέρει “τα αντισώματα αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου. Έχουν λάβει μία άδεια έκτακτης χορήγησης, η οποία προβλέπεται στις ΗΠΑ αλλά δεν προβλέπεται στη χώρα μας και τη Ευρώπη. Παρά ταύτα είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και επικοινωνία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να γίνουν όλες οι διεργασίες για να επιτραπεί η κυκλοφορία αυτών των αντισωμάτων όταν διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα»

Ο κ. Φιλίππου, μάλιστα, εκτίμησε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα πιθανώς να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη, δηλαδή εκτός των κλινικών μελετών. “Η αδειοδότηση των φαρμάκων είναι κεντρική διαδικασία. Θα πρέπει να προηγηθεί μια διαδικασία αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σαν χώρα ενδιαφερόμαστε και πιέζουμε και εμείς προς την κατεύθυνση αυτή. Θεωρώ ότι και οι άλλες χώρες έχουν επιδείξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Κινούνται οι διαδικασίες και με βάση τις ενδείξεις που έχουμε, πιθανολογείται ότι τους πρώτους μήνες του 2021 θα καταφέρουμε τα φάρμακα αυτά να κυκλοφορήσουν και εμπορικά στην Ευρώπη”, ανάφερε.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι αποτελεσματικά σε ασθενείς όπου βρίσκονται σε πρώιμη στάδιο νόσησης και δεν φαίνεται να έχουν όφελος σε εκείνους που ήδη βιώνουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Μάλιστα φαίνεται να μπορούν να αποτρέψουν έναν διαγνωσμένο με κορονοϊό να παρουσιάσει πνευμονία και να νοσηλευτεί.

Όμως η παραγωγική διαδικασία των φαρμάκων αυτών αφενός είναι ιδιαίτερα ακριβή αφετέρου είναι σχετικά πολύπλοκη και δεν μπορούν να εξασφαλιστούν γρήγορα τα εκατομμύρια των δόσεων που απαιτούνται.

Αξίζει εδώ να επαναλάβουμε αυτά που πριν μερικές εβδομάδες είχε αναφέρει ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Η θεωρητική βάση αυτών των θεραπειών έχει μεγάλη ιστορία επιτυχημένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην κλινική ιολογία. Με βάση τις γνώσεις που έχουμε για τις ιογενείς λοιμώξεις η αποτελεσματικότητα των αντισωματικών θεραπειών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν χορηγηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου. Επίσης οι θεραπείες αυτές έχουν ιδιαίτερα ισχυρό προφίλ ασφάλειας” είχε τονίσει.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανσή τους ότι έχουν ξεκινήσει προσπάθειες από περισσότερες από μία εταιρείες, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητά τους δεν θα είναι άμεση ή σε μεγάλες ποσότητες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα